Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kraj ocenil žiarskeho pedagóga za celoživotnú prácu

GALÉRIA
Dátum: 19.09.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 914
Kraj ocenil žiarskeho pedagóga za celoživotnú prácu

.

Banskobystrický samosprávny kraj v zastúpení podpredsedu Ondreja Luntera ocenil celkovo 55 zamestnancov stredných škôl a školských zariadení pred ich odchodom do dôchodku. Slávnostné podujatie sa uskutočnilo v Banskej Bystrici, o hudobný program sa postaralo Konzervatórium J. L. Bellu.

Plaketu, ďakovný diplom, kvet i balíček regionálnych produktov si v utorok 7. septembra prevzalo z rúk podpredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ondreja Luntera osobne 32 z celkového počtu 55 ocenených zamestnancov stredných škôl a školských zariadení v kraji.

Medzi nimi bol aj učiteľ žiarskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb Mgr. Ján Kohút.

Podpredseda BBSK Ondrej Lunter ho ocenil pri príležitosti odchodu do dôchodku. Počas svojej kariéry pôsobil Mgr. Kohút ako učiteľ slovenského jazyka a literatúry a občianskej náuky. Ako o ňom povedal  riaditeľ školy Ing. Miroslav Krajčov,  bol obľúbeným, vtipným a veselým učiteľom a skvelým kolegom.

Župa už po tretí raz oceňovala pedagógov za ich celoživotný prínos a prácu s mládežou, na slávnostné podujatie dostali pozvánku tí, pre ktorých bol uplynulý školský rok tým posledným, pred zaslúženým odpočinkom na dôchodku. Naviac, bol to rok plný zmien, ktoré si vyžiadala pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené dištančné vyučovanie.

Mnohí z vás, ktorí tu dnes sedíte, ste mali tú možnosť pracovať ako pedagógovia naprieč dvomi storočiami. Znie to trochu absurdne, ale je to tak. Tak, ako pre mnohých rodičov, určite aj pre vás bol prechod na digitalizovanú spoločnosť a nedávne online vyučovanie neľahký. Čo bolo ešte len nedávno predmetom usilovného listovania v hrubých knihách, je v dnešnej dobe len jeden klik ďaleko. To, že ste sa dokázali na túto zmenu adaptovať, je obdivuhodné,“ povedal vo svojom príhovore Ondrej Lunter.

Ten vyzdvihol nasadenie, s ktorým sa učitelia ani v ťažkých podmienkach nevzdali a svoje vedomosti i životné skúsenosti odhodlane odovzdávali ďalším generáciám.

Vnímam, že učitelia sú po rodičoch najdôležitejšou morálnou autoritou, preto musia byť svojim žiakom majákom, kým sami nedozrejú na to, aby sa zvládli orientovať a plynulo pohybovať vo svete. Ich práca nezačína a nekončí len odovzdaním vedomostí, či odzvonením vyučovacej hodiny. Vľúdny pedagóg dokáže intuitívne identifikovať potreby svojich žiakov, vypočuť a poskytnúť im emočné útočisko, poradiť im a navigovať ich v mätúcom svete,“ povedal Ondrej Lunter.

 

Na slávnostnom oceňovaní sa o hudobný program postaralo sláčikové kvarteto zložené zo študentov Konzervatória J. L Bellu v Banskej Bystrici a sólista Michal Červienka.

 

Redakciu informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Foto:BBSK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.