Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Aktivitu poslancov už môže verejnosť sledovať na webe

Dátum: 14.08.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 305
Aktivitu poslancov už môže verejnosť sledovať na webe

Ako sa vedie poslancom za Žiarsky okres

Banskobystrický samosprávny kraj zverejnil na svojich internetových stránkach aktivitu poslancov v prehľadnej grafickej podobe. Verejnosť sa z nej dozvie, koľkých hlasovaní sa poslanci aktívne zúčastnili, ako hlasovali o jednotlivých bodoch programu či to, ako sú aktívne poslanecké kluby.

 

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) urobil ďalší krok k väčšej transparentnosti a informovanosti verejnosti. Na svojich internetových stránkach www.bbsk.sk/aktivitaposlancov zverejnil v prehľadnej grafickej podobe údaje o tom, ako sú aktívni jednotliví volení zástupcovia.

 

Spracovali sme údaje za celé aktuálne volebné obdobie, od 1. ustanovujúceho zastupiteľstva, ktoré sa konalo 4. decembra 2017, vrátane všetkých hlasovaní jednotlivých poslancov. Dáta budú postupne pribúdať tak, ako sa budú konať ďalšie rokovania,“ hovorí Dominika Podstaveková, vedúca oddelenia stratégií a analýz Úradu BBSK.

 

Zverejnené údaje na šiestich listoch, medzi ktorými sa užívatelia pohybujú pomocou šípky v dolnej časti stránky, poskytujú detailný prehľad o jednotlivých hlasovaniach, prehľad aktivity podľa poslaneckých klubov i jednotlivých poslancov.

 

Ľudia si môžu vyfiltrovať poslancov podľa mena aj volebného obvodu a zistiť napríklad to, či na konkrétnom rokovaní zastupiteľstva boli aktívni až do konca, alebo ako zahlasovali v prípade konkrétneho bodu,“ dopĺňa Dominika Podstaveková.

 

Na sprístupnení dát verejnosti pracovali spolu s oddelením stratégií a analýz aj zamestnanci oddelenia informačných technológií a kancelárie predsedu Úradu BBSK.

 

Je to ďalší krok k väčšej otvorenosti úradu samosprávneho kraja. Informovať otvorene, transparentne a prostredníctvom rôznych kanálov vnímame ako našu povinnosť. Som veľmi rád, že tento náš prístup sa odrazil aj v umiestnení Banskobystrického samosprávneho kraja v poslednom rebríčku Transparency Interational Slovensko, kde skončil ako druhá najotvorenejšia krajská samospráva,“ povedal riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.