Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kraj pripravil novinky vo výbere riaditeľov stredných škôl

Dátum: 14.05.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 333
5 min. čítania
Kraj pripravil novinky vo výbere riaditeľov stredných škôl

Výberové konania majú byť efektívnejšie a má byť viac kandidátov.

V priebehu nasledujúcich mesiacov jún a júl končí funkčné obdobie viacerým riaditeľom a riaditeľkám na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Kraj preto vypísal výberové konania a zároveň pripravil pre rady škôl odporúčania, ktoré sa zameriavajú na kompetencie uchádzačov a vyššiu objektivitu vo výberových konaniach. Sľubuje si od toho efektívnejšie výberové konania, viac prihlásených kandidátov a kvalitnú súťaž koncepcií rozvoja školy.

 

Kvalita vzdelania, uplatniteľnosť absolventov, buď v ďalšom vzdelávaní alebo na trhu práce, je absolútnou prioritou nášho kraja. S novou metodikou prichádzame preto, aby sme dali najavo, ako nám záleží na kvalite našich stredných škôl a aby sa ako uchádzači, tak aj členovia výberových komisií mohli cítiť v celom procese komfortne, transparentne a zodpovedne. Tak, aby uspeli najlepší. Pretože kvalita školy sa do veľkej miery odvíja od kvality jej vedenia,“ uviedol predseda BBSK Ondrej Lunter.

 

Tento dokument v praktických krokoch výberovej komisii odporučí, akým spôsobom viesť výberové konanie tak, aby bolo objektívne a zamerané na kvalitu uchádzača: napríklad, aby si vopred pomenovala kompetencie, ktoré bude pri uchádzačoch prioritne hľadať, ako napríklad: líderstvo, komunikácia a spolupráca, schopnosť riešiť problémy, strategické myslenie s prioritným zameraním na žiaka a jeho potenciál. Aby si vopred určila hodnotiace kritériá a scenár vedenia pohovoru tak, aby tieto kompetencie testovala, napríklad prípravou sady konkrétnych otázok. Viesť pohovory štandardizovane tak, aby mali uchádzači rovnaké podmienky a dali sa medzi sebou objektívne porovnať.

 

Odporúčame členom výberovej komisie najprv si samostatne bodovo ohodnotiť uchádzačov a stanoviť poradie, kým dôjde k diskusii a hodnoteniu celej komisie. Odporúčame otázky klásť tak, aby uchádzača nenavádzali na odpoveď, zdržať sa na pohovore prezentovania vlastných názorov. Metodika obsahuje aj vzorové tlačivá, aby uľahčila výberovej komisii administratívne procesy,“ priblížila riaditeľka odboru školstva BBSK Zuzana Lafférsová.

 

Funkciu riaditeľa školy obsadzujú výberové komisie, ktoré sú zložené z členov rady školy, do ktorej kraj deleguje 4 členov. Okrem nich sú tam zástupcovia pedagogických, nepedagogických zamestnancov, zástupcovia rodičov a žiakov. Ďalší traja členovia sú delegovaní iba pre účely výberovej komisie a to zástupca zriaďovateľa, zástupca štátnej školskej inšpekcie a zástupca regionálneho úradu školskej správy.

 

Záujemcovia majú priestor na poslanie prihlášok v termíne do 29. mája. Výberové konania prebehnú v mesiaci jún tak, aby mali stredné školy riadne podľa zákona ustanovených riaditeľov od 1. júla respektíve 1. augusta. „Vyzývam všetkých, ktorí chcú rozvíjať 12 škôl a majú dobré plány, a spĺňajú požiadavky aby sa zapojili, prihlásili, súťažili. Iste to budú aj súčasní riaditelia a riaditeľky, a iste budú aj noví záujemcovia. Všetkým môžeme za nás ako zriaďovateľa sľúbiť, že prídu do férovej súťaže,“ zdôraznil predseda kraja.

 

Ondrej Lunter zároveň pripomenul, že investície do školstva tvoria významnú časť výdavkov rozpočtu BBSK v ostatných rokoch. Konkrétne ide o štvornásobný objem peňazí do kvalitnejšieho vzdelávania a aj technického vybavenia oproti rozpočtom do roku 2017.

 

Preto máme výsledky. Spomeniem len niektoré. Vybudovali sme nové atraktívne športovisko na Gymnáziu Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom za viac ako 290-tisíc eur, nové odborné učebne na Gymnáziu Martina Kukučina v Revúcej za 250-tisíc eur, vynovili sme internáty v Banskej Bystrici a Zvolene, investovali 300-tisíc eur na rekonštrukciu Gymnázia Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci, či 735-tisíc eur na modernizáciu našej SOŠ v Želovciach,“ priblížil.

 

BBSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 59 stredných škôl. Funkčné obdobie riaditeľov vymedzuje zákon na 5 rokov.

 

TS BBSK: Marek Mačica, oddelenie komunikácie

Foto: ilustračné

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.