Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hlinikáreň Slovalco odstaví svoju výrobu

Dátum: 17.08.2022
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 634
Hlinikáreň Slovalco odstaví svoju výrobu

O prácu prídu stovky ľudí.

Hlinikáreň Slovalco sa rozhodla ukončiť výrobu primárneho hliníka vo svojom závode v Žiari nad Hronom. Rozhodnutie ukončiť výrobu primárneho hliníka je reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie, na ktoré Slovalco a iné energeticky náročné podniky upozorňujú už viac ako dva roky.

Do dnešného dňa však nebola prijatá novela zákona č. 414/2012 Z.z. o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorá by stanovila predvídateľný rámec a výšku kompenzácií na úrovni iných priemyselných krajín EÚ. Slovalco z rovnakých dôvodov obmedzilo objem svojej výroby už na prelome rokov 2021 a 2022 na súčasných 60 percent výrobnej kapacity. Proces odstavovania zvyšných elektrolýznych pecí začne okamžite a bude ukončený najneskôr do konca septembra 2022. 

„Slovalco patrí medzi najekologickejšie a najmodernejšie hlinikárne na svete a je jedným z najväčších zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji. Aj preto je nám ľúto, že aj v dôsledku nečinnosti vlády sa ukončí viac ako 70-ročná tradícia výroby hliníka v Žiari nad Hronom,“ hovorí generálny riaditeľ fabriky Slovalco Milan Veselý. „Hlinikáreň Slovalco je zároveň kľúčovým dodávateľom nielen pre slovenské, ale aj európske podniky. Odstavením výroby tak bude Európa nútená hliník dovážať z krajín ako napríklad Čína alebo Rusko,“ dopĺňa. 

„Slovensko nezaviedlo konkurencieschopný rámec EÚ na kompenzáciu nepriamych CO2 nákladov, čo znemožnilo Slovalcu uzavrieť dlhodobú zmluvu na dodávku elektrickej energie. Ak by Slovalco pokračovalo v prevádzke aj po roku 2022, pri súčasných slovenských rámcových podmienkach a vysokých cenách elektriny by utrpelo značné finančné straty,“ hovorí hovorí Ola Sæter, vedúci divízie primárnej výroby spoločnosti Hydro a predseda predstavenstva spoločnosti Slovalco.

Vzhľadom na vysoké ceny elektriny na rok 2023 je výroba hliníka v budúcom roku pre Slovalco ekonomicky neudržateľná. V súvislosti s ukončením výroby fabrika predčasne ukončila všetky hedgingové operácie s cieľom zlepšiť finančné rezervy pre potenciálny reštart výroby v prípade korekcie cien elektrickej energie a prijatia novely zákona, ktorá upraví výšku kompenzácií na úroveň porovnateľnú s ostatnými priemyselnými krajinami EÚ.

"Rozhodnutie sa dotkne až 300 priamych zamestnancov fabriky a viac ako tisícky externých zamestnancov v subdodávateľskom reťazci, keďže s odstavením výroby sa zároveň zníži aj potreba na nákup služieb od dodávateľov v regióne. Momentálne sa sústredíme na bezpečné odstavenie výroby." uzatvára Milan Veselý. Slovalco pre zamestnancov, dotknutých odstavením výroby, pripravuje rôzne podporné opatrenia.

Slovalco je plne konsolidovaná hlinikáreň v rámci spoločnosti Hydro, ktorej 55,3 % vlastní Hydro a 44,7 % Penta Investments. Slovalco má ročnú výrobnú kapacitu 175 000 ton primárneho hliníka a kapacitu Odlievarne približne 250 000 ton.

 

Tlačová správa spoločnosti Slovalco

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.