Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vznikne v Žiari nová záhradkárska oblasť?

Dátum: 22.09.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 388
Vznikne v Žiari nová záhradkárska oblasť?

:-)

Primátor Peter Antal prichádza s nápadom vytvorenia novej záhradkárskej osady v katastri mesta. Ľudia by si tu mohli kúpiť časť pozemku spolu s malou chatkou práve na tento účel. 

Chceme zistiť predbežný záujem ľudí,“ informuje vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž a ako zdôrazňuje: „Nemôžeme preto už teraz hovoriť, že je to projekt, ktorý sa ide s určitosťou realizovať.“ Keďže zabezpečiť takýto projekt určite nebude jednoduché, mesto musí dopredu vedieť záujem ľudí, na základe čoho sa rozhodne, či sa pustí do príprav. 

Mesto má k dispozícii pozemok s rozlohou približne 65 000 metrov štvorcových, ktorý sa nachádza v časti Podháj, pri majeri nad Lutilským potokom. Práve na tomto pozemku, ktorý nie je možné využiť na žiadnu zástavbu, chce primátor vytvoriť novú záhradkársku oblasť. „Orientačne vieme hovoriť o tom, že by tu mohlo byť približne sto záhradiek. Každý pozemok by mal mať rozlohu približne 500 až 600 metrov štvorcových,“ konkretizuje ďalej Martin Baláž s tým, že je potrebné počítať aj s vytvorením infraštruktúry: „Pokiaľ by mesto išlo do tohto projektu, našou úlohou by bolo vybudovať komunikáciu, priviesť sem elektrinu a zabezpečiť úžitkovú vodu na polievanie.“ Prístup na pozemky je možné riešiť od Lutilského potoka, ale aj zo strany od bytoviek z Lutily. Mesto sa rozhodne pre alternatívu, ktorá bude jednoduchšia a lacnejšia. 

Primátor sám rád záhradkárči, preto rozumie tým, ktorí chcú relaxovať prácou v záhrade a mať tak vypestované vlastné ovocie či zeleninu. „Jedným z mojich hobby je aj záhradke a všetko, čo k nej patrí. Ovocné stromy, zelenina, drobné ovocie, k tomu kúsok trávnika pre deti. Viedol ma k tomu môj otec, a tak mi to nejako zostalo. Môj vzťah k tomu koníčku som sa snažil s pomocou mojich zamestnancov vyjadriť aj v našom mestskom sade. Mám však ten pocit, že je stále viac aj mladých ľudí, ktorí rozmýšľajú ako ja, a teda že chcú relaxovať prácou v záhrade,“ hovorí na margo zámeru vytvoriť novú záhradkársku oblasť primátor Peter Antal. 

Súčasťou pozemku aj malá drevená chatka

Cenu za pozemok zatiaľ mesto nemá určenú. Bude však stanovená tak, že zohľadní náklady mesta na vybudovanie projektu a aj samotnú cenu pozemku. Ten by sa mal predávať aj s malou drevenou chatkou. „Uvažujeme, že mesto by vybudovalo na každom pozemku chatku. Zabezpečí sa tým jednotnosť výstavby, keďže tam môžu byť postavené iba záhradné chatky s určitou maximálnou obytnou plochou,“ podotýka Baláž a ako upozorňuje, chatky nebudú určené na celoročné bývanie, pôjde iba o stavby postavené na ploche 25 metrov štvorcových. A tým, že by sa výstavba robila celoplošne, vie mesto verejným obstarávaním zabezpečiť dodávateľa s priaznivou cenou. „Novou záhradkárskou oblasťou chceme vyjsť v ústrety ľudom, ktorí neplánujú výstavbu alebo kúpu vlastného rodinného domu. Ale tým, že žijú v meste, chceli by vlastniť malú záhradku, kde by si mohli niečo dopestovať, prípadne tam prísť iba si oddýchnuť,“ dodáva na záver Martin Baláž. Keďže zo strany mesta nejde o hotový projekt, cieľom je najskôr zistiť záujem u ľudí a vyvolať diskusiu na túto tému. 

(li)

zahradkarska_oblast_vytvorenie_predbezny_zaujem_mapa

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.