Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na Svitavskej ulici v Žiari vbehol chlapec pod auto

Dátum: 21.08.2019
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 409
Na Svitavskej ulici v Žiari vbehol chlapec  pod auto

7-ROČNÝ CHLAPEC VYBEHOL SPOZA ZAPARKOVANÝCH VOZIDIEL PRIAMO PRED AUTO.
RODIČIA, PREČÍTAJTE SI ČLÁNOK DOKONCA!

 

Dopravní policajti v Žiari nad Hronom objasňujú nehodu, ku ktorej došlo v pondelok v popoludňajších hodinách na Svitavskej ulici v Žiari nad Hronom. Podľa doterajšieho objasňovania mal maloletý, iba 7-ročný chlapec vojsť mimo prechodu pre chodcov na cestu spomedzi radu pozdĺžne odstavených osobných áut. Chlapec náhle vbehol priamo pred idúce vozidlo vodičke, ktorá na situáciu reagovala okamžitým brzdením, ale zrážke s chodcom už nedokázala zabrániť. Dieťa pri zrážke utrpelo ľahké zranenia. Dopravná nehoda je v štádiu objasňovania.

Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.

UČME SVOJE DETI BEZPEČNE PRECHÁDZAŤ CEZ CESTU!

V snahe predísť dopravnej nehodovosti detí je nevyhnutné, aby rodičia venovali pozornosť dopravnej výchove svojho dieťaťa už od najútlejšieho veku. Dieťa je nepozorné, málo predvídavé, koná impulzívne a často nevie posúdiť nebezpečenstvo situácie, v ktorej sa ocitlo. Pre svoj malý telesný vzrast má obmedzený výhľad na vozovku a aj pre vodičov automobilov je v hustej premávke ťažšie spozorovateľné.

Ešte skôr ako pôjde dieťa samé na ulicu bez dozoru dospelých, musí bezpodmienečne vedieť, že:

• nemá vstupovať na vozovku spomedzi zaparkovaných áut, ktoré mu znemožňujú výhľad,
• má prechádzať cez cestu najkratším smerom - kolmo,
• na vozovku môže vstúpiť len po pozornom rozhliadnutí sa vľavo i vpravo a len vtedy, ak sa nepribližuje automobil,
• má zásadne prechádzať po vyznačených priechodoch pre chodcov (zebra).
• má chodiť po chodníku pre chodcov; tam kde nie je vybudovaný, chodí sa po ľavej krajnici, prípadne po ľavej strane vozovky a to najviac dvaja vedľa seba (ideálne s viditeľne umiestnenými reflexnými prvkami).

O chvíľu končia prázdniny. Vyberte deťom bezpečnú cestu do školy!

V prvých dňoch by mali rodičia dieťa vyprevádzať do školy - až dovtedy, kým nie je schopné samo bezpečne prejsť naučenú trasu. Zvolená cesta má byť z dopravného hľadiska čo najbezpečnejšia, a to aj vtedy, ak by sa tým vzdialenosť predĺžila.

KRPZ BB

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.