Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Domáca opatrovateľská služba v Žiari dostala nové priestory

VIDEO
Dátum: 23.10.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 1101
Domáca opatrovateľská služba v Žiari dostala nové priestory

.

Mesto Žiar nad Hronom - zriaďovateľ sociálnej služby – domáca opatrovateľská služba (DOS) v zmysle zákona č. 448/2008 v znení neskorších predpisov, zavádza aj v tejto službe Podmienky kvality poskytovanej sociálnej služby a vypracováva tzv. Štandardy.

Hlavným cieľom je zvýšiť kvalitu poskytovanej služby voči prijímateľovi ale aj zvyšovať podmienky a efektivitu práce opatrovateľov. Keďže v ich radoch, máme služobne širokú vekovú škálu kolegov, viacerí z nich prechádzajú turbulentným obdobím. Musia akceptovať novinky v pracovných postupoch, ktoré sa rokmi nemenili a stali sa rutinnými. Niektoré procesy sú dobré a nič na nich neplánujeme meniť. Niektoré postupy sú bohužiaľ nedostačujúce či už z bezpečnostného hľadiska alebo z hľadiska efektivity práce. Niektoré procesy sú zase v zmysle zákona, ale v praxi prekračovali rámec opatrovateľstva a zachádzali do ošetrovateľských činností, do činností ktoré poskytujú komerčné firmy orientujúce sa na upratovanie a pod. .

O DOS v našom meste je veľký záujem. V tabuľke nižšie prinášame zopár štatistických údajov, ktoré priniesli potrebu riešenia nových priestorov pre DOS:

Tabuľka č. 1

V r. 2019 počet vydaných Rozhodnutí o odkázanosti na DOS - 33

V r. 2020 počet vydaných Rozhodnutí o odkázanosti na DOS - 35

V r. 2019 počet opatrovaných občanov mesta (v priemere) - 53

V r. 2020 počet opatrovaných občanov mesta (v priemere ) - 56

V r. 2019 počet opatrovateľov (v priemere) - 19,75

V r. 2020 počet opatrovateľov (v priemere ) - 22

Zvyšovanie miezd pracovníkov vo verejnom sektore, zabezpečenie ochranných pracovných pomôcok a prostriedkov, nárast potrebného odborne zdatného personálu - opatrovateľov ..., to všetko vplýva na výdavky a náklady zriaďovateľa a poskytovateľa akejkoľvek služby, opatrovateľskej nevynímajúc.

Každý pracovný deň sa v kancelárii DOS začína zápisom opatrovateľov do dochádzky a pracovným stretnutím s koordinátorkou. Každý deň musia dostávať aktuálne informácie o tých, o ktorých sa starajú. K mnohým z nich prichádzajú v daný deň ako jediná návšteva. Ďalej deň pokračuje nielen telefonickou komunikáciou s prijímateľmi DOS ale aj osobnými návštevami opatrovateľov tejto kancelárie a končí pri závere pracovnej doby – odpísaním sa z dochádzky a krátkym zhodnotením čo sa udialo a čo sa môže očakávať. No a práve tento náročný dennodenný proces a neustále sa zvyšujúci počet opatrovateľov, si vyžiadal zmenu priestorov pre domácu opatrovateľskú službu.

Nové sídlo kancelárie pre DOS nájdete v budove na Nám. Mat. slovenskej, č.409 (kde sídlia napr. aj ordinácia zubného lekára, Prokuratúra), na 1. Poschodí. Kontakty zostávajú nezmenené – sociálne poradenstvo Vám poskytne Mgr. D. Štifnerová, MsÚ č. 46, prízemie, kanc. č. 1, t. 045/6787159, dagmar.stifnerova@ziar.sk, a koordinovanie už samotnej DOS koordinuje p. V. Páchniková, č.t. 0915912940, veronika.pachnikova@ziar.sk.

Autor:

Ing. Monika Minárová, vedúca Odboru starostlivosti o obyvateľa

 

Fotku urobil mestský fotograf Dušan Pethö ešte pred opatreniami.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.