Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V Janovej Lehote sa konala slávnostná svätá omša

GALÉRIA
Dátum: 14.06.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 1526
V Janovej Lehote sa konala slávnostná svätá omša

Veriaci slávili sviatok Najsvätejšieho Kristovho tela a Krvi.

Pri príležitosti katolíckeho sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a Krvi, ktorý sa nazýva aj sviatok Božieho tela, sa v nedeľu v Janovej Lehote konala slávnostná svätá omša v Kostole Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, ktorú celebroval dp. Michal Mališ.

 

Sviatok pripadá vždy na štvrtok po Najsvätejšej Trojici, čo tento rok bolo 7. júna, ale slávi sa aj v nasledujúcu nedeľu, tento rok teda 14. júna. Prikázaný sviatok je oslavou daru Eucharistie a vyjadrením úcty k Spasiteľovi prítomnému pod spôsobom chleba a vína vo sviatosti oltárnej.

V závere svätej omše sa v Janovej Lehote konala pred kostolom malá procesia, keď kňaz s monštranciou a kúskom premeneného chleba  symbolicky oznamoval svetu tajomstvo Ježišovho tela a krvi, na ktoré sa pri každej omši premieňa chlieb a víno. Veriaci sa postupne zastavovali pri štyroch oltároch, ktoré symbolizujú štyri svetové strany. Deti z Janovej Lehoty na znak úcty a lásky k Bohu rozsýpali na cestu lupene kvetov.

Sviatok Božieho tela sa slávi od roku 1246, najskôr len v diecéze Liége, od roku 1264 rozšíril  pápež Urban IV.  slávenie sviatku na celú cirkev.

Počas omše sa dodržiavali všetky nariadenia.

Foto: Dušan Minár

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.