Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ťažkosti s trávením vie odhaliť test na potravinové intolerancie

Dátum: 19.09.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 456
Ťažkosti s trávením vie odhaliť test na potravinové intolerancie

.

Problematické trávenie, kožné ochorenia, ale aj problémy s nadváhou. Aj také môžu byť prejavy potravinovej intolerancie, ktoré dokážu odhaliť odborníci v laboratóriách AGELLAB z oddelenia klinickej mikrobiológie Nemocnice AGEL Zvolen. Ing. Jana Krokošová, vedúca tohto oddelenia nám o diagnostike a prejavoch potravinových intolerancií porozprávala viac.

Čo je potravinová intolerancia a, ako sa prejavuje?

Je to potravinová alergia III.typu, pri ktorej sledujeme hladiny protilátok IgG špecifické pre jednotlivé potraviny. IgG protilátky sa v tomto prípade tvoria ako reakcia na potraviny. To môže spôsobiť potravinovú alergiu s oneskoreným nástupom. S rastom hladiny IgG protilátok môže v organizme vzniknúť zápalová reakcia, ktorá je spojená s gastrointestinálnymi príznakmi súvisiacimi s problémom samotného strávenia rizikových potravín. Problémy, ktoré klienta privádzajú na testovanie sú hlavne gastrointestinálneho charakteru, ako sú hnačky, plynatosť, nadváha, ale aj kožné ochorenia, migrény. Príznaky sa môžu vyskytnúť individuálne hodiny, ale aj dni po konzumácii nevhodnej potraviny. Preto sa tento druh alergie nazýva aj oneskorená potravinová alergia.

 

Ako sa dá potravinová intolerancia diagnostikovať?

Materiál na vyšetrenie je vzorka krvi a stolice. Zo stolice nepriamo zisťujeme mieru poškodenia črevnej bariéry, zápalovú aktivitu a mikrobiálne zloženie a výsledkom testu z krvi je zoznam potravín, ktoré u klienta spôsobujú zvýšené alebo vysoké hladiny špecifických IgG protilátok. Tak môžeme presne identifikovať potenciálne problematické potraviny, ktoré by mohli neskôr spôsobiť chronické ťažkosti. Vynechanie problematických potravín z dennej stravy pomôže regenerácii organizmu a popisované symptómy sa môžu zmierniť alebo aj úplne vymiznúť.

 

Aké sú najčastejšie potravinové intolerancie?

Jednou z najčastejšie zachytených intolerancií je intolerancia na lepok. Je však dôležité vedieť, že týmto testom sa netestuje celiakia. Intolerancia na potraviny obsahujúce lepok môže vychádzať aj klientom, ktorí celiakiu ešte testovanú, resp. potvrdenú ako alergiu nemajú. Takisto často vychádza problematické pre testovaného klienta kravské mlieko a ostatné mliečne produkty, alebo slepačie vajce, ale máme aj zachytené intolerancie na orechy, ovocie, ryby... V rámci poradenstva sa snažíme našim klientom vysvetliť potrebu vynechania rizikovej potraviny na určitý čas z potravy, ale zároveň sa im snažíme poskytnúť aj adekvátne náhradné produkty, ktoré doplnia do svojho stravovania dočasne, kým ich opäť nevymenia za pôvodné vylúčené potraviny. Niekedy ani nie je potrebné vylúčiť celú pôvodnú potravinu napr. v prípade zvýšených protilátok na kvasinky /droždie/ nie je potrebné vylúčiť chlieb, ale skúsiť konzumovať chlieb bez kvasníc. Dôležité je však vedieť, že počas fázy vylúčenia danej potraviny sa zníži zápalová záťaž a telo sa môže opäť zregenerovať.

IgG potravinová alergia sa vyskytuje oneskorene a môže sa zmierniť, alebo zmiznúť ak sa dôsledne dodržiavajú zmeny stravovania v súlade s výsledkami testov.

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK

PR

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.