Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiar sa pripravuje sa na otvorenie nového zariadenia pre seniorov

Dátum: 28.07.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 869
Žiar sa pripravuje sa na otvorenie nového zariadenia pre seniorov

Na toto sa najčastejšie pýtate...

 

Otázka č. 1:

Kedy si môžem podať Žiadosť o zabezpečenie poskytovania tejto sociálnej služby, teda o umiestnenie do nového zariadenia?

Odpoveď:

Žiadosť o zabezpečenie poskytovania sociálnej služby v zariadení pre seniorov Mesto Žiar nad Hronom prijíma od 02.09.2021 (01.09.2021 je sviatok).

 

Otázka č. 2:

Kde sa môžem dostať k formuláru žiadosti?

Odpoveď:

Pre tých, čo majú prístup k internetu, tak na tejto adrese - https://www.ziar.sk/domovprikastielino.

Pre tých, ktorí chcete a môžete navštíviť mestský úrad osobne, tak je to prízemie, kancelária č. 1, Mgr. D. Štifnerová, č. t. 045/6787159, mail – dagmar.stifnerova@ziar.sk. Osobnú návštevu si prosím dohodnite telefonicky vopred, v rámci úradných hodín – www.ziar.sk.

 

Otázka č. 3:

O poskytovanie tohto druhu sociálnej služby sa môže dožadovať ktorýkoľvek senior?

Odpoveď:

O tento druh pobytovej, celodennej sociálnej služby, sa môže uchádzať každá fyzická osoba, ktorá dovŕšila dôchodkový vek a je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby a jej stupeň odkázanosti je najmenej IV podľa prílohy č. 3 zákona o sociálnych službách č. 448/2008. V laickej reči to znamená, že nestačí že ste dovŕšili dôchodkový vek, musíte byť aj príslušným správnym orgánom – mestom alebo obcou aj posúdený na odkázanosť. V mesiaci jún 2021 sme oznámili cez naše médiá zámer s prijímaním žiadostí od septembra 2021 práve s cieľom, aby si záujemcovia o umiestnenie v našom zariadení stihli do septembra vysporiadať svoju odkázanosť. Proces posúdenia totižto trvá zhruba 30 dní!

 

Otázka č. 4:

Budem si môcť do nového zariadenia doniesť svoj nábytok?

Odpoveď:

Nie, naše nové zariadenie je kompletne vybavené novým interiérovým zariadením, na zabezpečenie ktorého sme získali okrem podpory mesta z mestského rozpočtu aj dotáciu z BBSK vo výške 150 tisíc euro. I napriek tomu si kvietok, rodinná fotka, malý obrázok, vázička či soška určite nájdu miesto na poličke, ktorú bude mať každý prijímateľ pri svojej posteli.

 

Otázka č. 5:

Budem si môcť vybrať izbu v ktorej budem po príchode do zariadenia umiestnený?

Odpoveď:

Pri prideľovaní izby bude určite nové vedenie zariadenia brať v prvom rade ohľad na zdravotný stav prijímateľa, na rodinný stav – či pôjde napríklad o manželov alebo iný rodinný vzťah. Keďže v zariadení je 6 jednoposteľových izieb a 17 dvojposteľových izieb, je treba rátať, že na nie všetkých sa dôjde jednoposteľová izba. Ak však prijímateľ bude jednoznačne požadovať jednoposteľovú izbu, a tie už budú všetky obsadené, bude si musieť na jej uvoľnenie počkať v poradovníku alebo zvolí kompromis, príjme aj dvojposteľovú izbu, a pri najbližšom uvoľnení jednoposteľovej izby sa do nej prednostne presťahuje.

 

Otázka č. 6:

Koľko budem platiť mesačnú úhradu?

Odpoveď:

Mesačné poplatky za jednotlivé činnosti určuje Cenník ZpS č. 1 (VZN č. 2/2021 o sociálnych službách...) - https://www.ziar.sk/vzn-2021/ .

Konečná suma je však závislá od počtu dní, ktoré prijímateľ strávi v zariadení (poplatok za pobyt si však prijímateľ platí stále, aj keď nejakú časť mesiaca strávi v nemocnici, na návšteve ...),ďalej od počtu odobratých jedál (minimálne 2 hlavné jedlá denne musí odobrať), ďalej či využíva možnosť mať vlastnú napr. rýchlovarnú kanvicu, alebo nebodaj ak jeho úmyselným zavinením znečistil alebo zničil interiér zariadenia.

Ďalší faktor, ktorý ovplyvní výšku poplatku v mesiaci december 2021 je skutočnosť, že na tento mesiac nedostaneme podporu zo strany štátu, nakoľko ju môžeme dostať až za ucelený rozpočtový rok 2022. To znamená, že ku štandardnej platbe, ktorá bude prepočítaná na plný mesiac pobytu a 5x denne odobratej strave, bude v jednoposteľovej izbe v maximálnej sume od 606,00€ do 627,00€ (podľa stupňa odkázanosti) a v dvojposteľovej izbe od 546,00€ do 567,00€ (podľa stupňa odkázanosti), nutné pripočítať sumu, ktorú od štátu nedostaneme. A tá bude vo výške 348,00€.

 

Platba podľa stupňa odkázanosti a počtu lôžok v izbe pre mesiac december 2021:

SPOLU odborné a obslužné činnosti

 

1-posteľová

 

2-posteľová

IV. stupeň

1 osoba/mes.  

606,00 €

 

546,00 €

V. stupeň

1 osoba/mes.

618,00 €

558,00 €

VI. stupeň

1 osoba/mes.

627,00 €

567,00 €

+ 348,00€ (neposkytnutá dotácia zo strany štátu)- pre všetky stupne odkázanosti a pre oba typy izieb

 

V mesiaci január 2022, sa táto suma upraví – poníži o výšku schválenej dotácie z MPSVaR pre r. 2022, ktorá je ministerstvom stanovená od 1.1.2022 vo výške 374,00€. A keďže budeme zariadenie v prvom roku prevádzky, na všetky stupne odkázanosti dostaneme dotáciu len vo výške 4.stupňa odkázanosti, i napriek tomu, že budeme mať zrejme v zariadení aj prijímateľov s vyšším stupňom odkázanosti, ktorí budú potrebovať väčšiu starostlivosť.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.