Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mesto bude žiadať meranie hluku na letných terasách

Dátum: 12.08.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 298
Mesto bude žiadať meranie hluku na letných terasách

V stredu 12. augusta sa konalo zasadnutie mestského zastupiteľstva.

Poslanci sa zaoberali aj návrhom Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb. Podkladom pre vypracovanie navrhovaného VZN bol reálny stav existujúcich prevádzok a ich prevádzková doba.

Ako uviedol počas zasadnutia primátor mesta Peter Antal, dôvodom aktualizácie nariadenia je potreba úpravy všeobecného prevádzkového času na území mesta, ako aj potreba riešenia hudobnej produkcie, akustickej hudby a prísluchovej hudby. „Najväčším problémom je rušenie nočného kľudu, ktoré súvisí s prevádzkou letných exteriérových sedení a hluku v bezprostrednej blízkosti prevádzky, čo potvrdzujú aj hlásenia mestskej polície a sťažnosti občanov,“ konkretizoval Antal a ako naznačil, vedenie mesta má toto leto množstvo sťažností od občanov, na ktoré reagovalo práve aktualizáciou nariadenia.

Medzi poslancami sa k danej problematike rozprúdila diskusia. Na jednej strane boli poslanci, ktorí navrhovali úplné zrušenie hudobnej produkcie v exteriéroch. Odvolávali sa najmä na sťažnosti občanov, ktorých hlučná hudba ruší priamo v ich bytoch, keďže prevádzky sa nachádzajú aj v medziblokových priestoroch. „Zisťovala som, či je možné, aby hrala hudba iba tam, kde to neovplyvňuje ľudí v domoch a bytoch. Bohužiaľ, toto nie je možné,“ uviedla počas rokovania poslankyňa Stella Víťazková a ako dodala: „Keďže neexistuje takáto možnosť, som za návrh, ktorý pripravilo mesto, to znamená celoplošný zákaz ozvučenia exteriérového sedenia. A to vzhľadom k tomu, že musíme rešpektovať aj názory obyvateľov, ktorí si hudbu v exteriéri neželajú. Nespokojnosť je stále veľká. Máme však stále možnosti, kde môžeme riešiť hudobnú produkciu v interiéri, alebo na verejnom priestranstve, kde to občanov nebude obťažovať,“ podotkla dlhoročná poslankyňa a ako konkretizovala, takým je napríklad priestor pred mestským kultúrnym centrom.

Na druhej strane sa k danej problematike vyjadrili aj poslanci, ktorí si nemyslia, že je vhodné zakazovať hudobnú produkciu. Predložili preto spoločný poslanecký návrh, v ktorom sa ozvučenie exteriérového sedenia zakazuje celoplošne, okrem ozvučenia exteriérového sedenia výlučne živou hudbou, a to len v mesiacoch máj – september v čase medzi 17.00 a 20.00 hodinou. „Veci nie sú iba čierne a biele. Sme tu na to, aby sme hľadali kompromisy a aby sme sa snažili maximálnemu počtu ľudí vyjsť v ústrety. V tomto prípade by bolo asi úplne najobjektívnejšie spraviť referendum a zistiť, v ktorých častiach mesta si ľudia hudobnú produkciu na terasách neprajú a koľko je tých ľudí. Spoločný poslanecký návrh je preto kompromisom. Nezakáže úplne hudobnú produkciu, ale posunie čas do 20-tej hodiny. Veď ľudia sa väčšinou sťažujú vtedy, keď sa ruší nočný kľud,“ vyjadril svoj názor poslanec Branislav Šťastný. 

Poslanci sa nezhodli

Poslanci tak hlasovali o dvoch návrhoch VZN. Ani v jednom prípade však nebolo schválené. To znamená, že v platnosti je pôvodné a mesto tak nemá možnosť obmedziť prevádzku terás, kde sa púšťa hudobná produkcia, alebo kde hrá živá hudba. „Budeme však trvať na tom, aby Regionálny úrad verejného zdravotníctva prikázal svojim rozhodnutím meranie hluku na exteriérových terasách. Majitelia tak budú musieť preukázať, či spĺňajú normy na to určené, čo som presvedčený, že nespĺňajú. Keďže mesto nemá možnosť zasiahnuť, bude tak musieť urobiť štát z jeho pozície,“ zdôraznil Peter Antal. Ako však podotkol, takéto nariadenia a merania sa nedajú urobiť hneď, takže počas tohto leta to určite nebude. A čo môžu robiť občania mesta, ktorých hlasná hudba z prevádzok vyrušuje? „Pokiaľ hudobná produkcia nie je po 22-hej hodine, musia to strpieť. Mesto v súčasnej dobe nemá možnosť do toho zasiahnuť,“ skonštatoval primátor.

Meranie hluku si bude musieť objednať u certifikovaných organizácií samotný majiteľ prevádzky a takýmto potvrdením sa potom preukáže Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Aj keď primátor nekonkretizoval, ktoré prevádzky občanom svojou hudobnou produkciou najviac znepríjemňujú život, malo by ísť približne o šesť podnikov v meste. „Občania nás upozorňujú sústavne na dve prevádzky, na ktoré sú každý víkend sťažnosti. Žiaľ, nevieme obmedziť prevádzku len pre tieto terasy. Obmedzenie by muselo byť celoplošné pre všetky prevádzky v meste. Rovnako tak mesto nemá kompetencie na obmedzovanie otváracích hodín podnikov,“ dodal na záver žiarsky primátor a vyzval aj samotných občanov mesta, aby sa so svojimi sťažnosťami obracali priamo na Regionálny úrad verejného zdravotníctva a žiadali o vykonávanie kontroly v takýchto prevádzkach.

Univerzálna limitná hodnota hluku neexistuje. Za určitý základ však podľa Úradu verejného zdravotníctva SR možno považovať prípustnú hodnotu na úrovni 50 decibelov cez deň a 45 decibelov v noci. Ochranu pred hlukom a vibráciami má zaisťovať štát, respektíve príslušné orgány štátnej správy. Práve na ne sa môžete obrátiť, pokiaľ máte podozrenie na prekročenie hlukových limitov.


Meso ZH

Foto: archív ATV

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.