Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ľuďom postihnutým povodňami v Rudne nad Hronom ponúkol kraj krízové ubytovanie

GALÉRIA
Dátum: 18.05.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 346
Ľuďom postihnutým povodňami v Rudne nad Hronom ponúkol kraj krízové ubytovanie

.

Župan Ján Lunter dnes navštívil povodňami postihnutú obec Rudno nad Hronom, starostovi ponúkol pomoc s krízovým ubytovaním.

 

Výdatné dažde spôsobili včera zdvihnutie hladín riek a záplavy na viacerých miestach Banskobystrického samosprávneho kraja. V Rudne nad Hronom v okrese Žarnovica sa pretrhla hrádzka nad dedinou a obrovská masa vody sa v popoludňajších hodinách prevalila priamo cez obec.

Situáciu si bol dnes priamo na mieste pozrieť predseda BBSK Ján Lunter, ktorý sa nielen stretol so starostom Mariánom Šurjanským a miestnymi obyvateľmi, ale zúčastnil sa aj zasadania krízového štábu.

V prvom rade je nutné vyčistiť a sprevádzkovať studne, nakoľko tu nie je obecný vodovod. Ako kraj sme ponúkli starostovi možnosť krízového ubytovania pre 19 ľudí na internáte našej strednej školy v Žarnovici, ktoré môžu využiť či už miestni obyvatelia, alebo záchranné zložky. Materiálne škody, ktoré živel spôsobil sú naozaj značné, čo je však najhoršie, povodeň si vyžiadala aj ľudský život,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Ten sa spolu s členmi vládnej delegácie – Eduardom Hegerom, Jaroslavom Naďom, Vladimírom Mičovským a Romanom Mikulcom bol pozrieť aj priamo na mieste nad obcou, kde došlo k pretrhnutiu vodozádržného opatrenia. Situácia je vážna, podľa informácií, ktoré odzneli, tu naďalej hrozí zosuv svahu.

Voda poškodila na asi desiatich metroch aj cestu III. triedy, ktorá je v majetku kraja. Tá je podmytá z jednej tretiny a bude ju potrebné opraviť. Rovnako bude určite potrebné vyčistiť rigoly, skontrolovať a prípadne opraviť dva mosty, ktoré rovnako patria kraju,“ doplnil Ján Lunter s tým, že ľudia, obec i kraj zatiaľ len začínajú počítať škody.

Prvoradé je teraz ukončiť záchranné práce a potom postupne prejsť na zabezpečovacie. Voda v niektorých domoch vystúpala podľa slov miestnych až do výšky metra, ľuďom zaplavilo autá a vážne poškodilo majetok,“ doplnil župan s tým, že miestnym udalosti včerajšieho dňa pripomenuli veľkú povodeň spred takmer tridsiatich rokov.

V obci pomáha 25 príslušníkov ozbrojených síl, sú tu hasiči, polícia, vodohospodári, ale aj dobrovoľníci z okolitých dedín či občianskych združení. Ďakujem všetkým, ktorí neváhali a zapojili sa do záchranných i ďalších prác a ukázali svoju spolupatričnosť a ľudskosť,“ ocenil prístup angažovaných zložiek predseda kraja.

Okrem Rudna nad Hronom a okresu Žarnovica spôsobili včerajšie zrážky problémy aj v ďalších častiach kraja. V celom okrese Banská Bystrica bol od polnoci 18. mája vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. V okrese Zvolen hlásili problémy obce Očová, Lieskovec i samotné mesto Zvolen, kde sa pre vybreženie toku Slatina pripravovali na evakuáciu obyvateľov z miestnej časti Dolná kolónia. Voda spôsobila problémy aj v okresoch Brezno, Veľký Krtíš či Žiar nad Hronom.

 

Redakciu ATV informovala Lenka Štepáneková vedúca odd. komunikácie BBSK.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.