Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na citlivé témy s detskou gynekologičkou MUDr. Ľubicou Olajcovou

Dátum: 30.11.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 778
Na citlivé témy s detskou gynekologičkou MUDr. Ľubicou Olajcovou

.

O predčasnej puberte, ale aj raritných či bežných ochoreniach, ktorým treba venovať pozornosť

 

Nemocnica AGEL Zvolen má ako jedna z mála nemocníc svojho odborníka v oblasti detskej gynekológie. Sympatická, milá a empatická MUDr. Ľubica Olajcová pracuje vo zvolenskej nemocnici od roku 2004 a viac ako 15 rokov sa venuje detskej gynekológii. Teda medicínskej oblasti, v ktorej je atestovaných a praktizujúcich lekárov ako šafranu. Nie je sa čo čudovať. Ako sama MUDr. Olajcová hovorí: „Vyšetriť dieťa gynekologicky je oveľa zdĺhavejšie a zložitejšie ako dospelú pacientku.“

Vyšetrenie aj tak začína s rodičom. Najskôr sa musí skúsená lekárka veľa dozvedieť práve od neho. Až potom pristupuje k dialógu s dieťaťom a následnej príprave na vyšetrenie. „Vo výnimočných prípadoch sa stane, že dieťa ani nevyšetrím a musíme vyšetrenie opakovať v celkovej anestéze,“ uviedla príkoria, ktoré stretávajú detskú gynekologičku v ambulancii. „Musíme vedieť typovo odhadnúť dieťa, poprosiť ho o pomoc. Najzložitejšie je to medzi tretím a ôsmim rokom života. Vtedy si už veľa vecí dieťa uvedomuje,“ sumarizuje doktorka Olajcová, ktorá ročne vyšetrí približne 1000 detských pacientov.

Cesta k detskej gynekológii bola pre doktorku Olajcovú viac ako kľukatá, a napriek veľkému záujmu sa venovať tomuto medicínskemu odboru, okolnosti neboli vždy žičlivé. Prvýkrát vyšetrila detského pacienta ešte v nemocnici v Novej Bani. „Bolo to štvorročné dievčatko a bol to pre mňa taký impulz viac sa naučiť, vedieť liečiť aj detského pacienta,“ spomína na svoje začiatky doktorka Olajcová. Chcieť však nestačilo: „Nemala som supervízora, chodila som na kongresy, vzdelávala sa sama.“ Prelomovým mal byť rok 2011, kedy mala byť doktorka Olajcová atestovaná v detskej gynekológii. Dovtedy bola totiž v tejto oblasti stále len lekárom v príprave. Napriek získaným vedomostiam a skúsenostiam ju však stále nemal kto vyskúšať, potrebná akreditácia tomuto študijnému odboru stále chýbala. Prešlo dlhých šesť rokov, kým sa to podarilo a  v roku 2017 bola doktorka Olajcová medzi prvými, ktorí boli v detskej gynekológii atestovaní. „Úprimne však môžem povedať, že som už začínala byť skeptická. Veľa som obetovala štúdiu a prešlo už veľa času,“ rekapituluje spätne tŕnistú cestu MUDr. Ľubica Olajcová. Jej vytrvalosť sa však vyplatila a dodnes pomohla a pomáha s liečbou mnohým detským pacientom. Rokmi vidí, ako sa detský pacient mení, vyvíjajú a menia sa aj ochorenia.

U detí je pomerne častý výskyt zápalových ochorení. Zaujímavosťou však je, že u detí medzi 10. až 15. rokom života sa zvýšil počet zápalov prsníka a zvýšil sa aj počet detí, u ktorých nastupuje predčasná puberta. Tá sa samozrejme prejavuje telesnými zmenami súvisiacimi s dospievaním: „V takomto prípade sa začína analýzou od pediatra a endokrinológa. Tento stav musíme liečiť a predčasnú pubertu zastaviť. V niektorých prípadoch nastanú tieto zmeny u dieťaťa tým, že u nich objavíme cysty či nádorové ochorenia.“ Podľa slov odborníčky v detskej gynekológii je však zhubný nádor v oblasti genitálií u detského pacienta raritný. K detskej gynekologičke prichádzajú samozrejme aj deti v pubertálnom veku s poruchami menštruačného cyklu. Niektoré mladistvé vo veku 15 až 17 rokov ako tehotné, výnimkou neboli ani 13-ročné dievčatá. „Väčšinou sa k nám dostanú už v takom štádiu tehotenstva, že dieťa vynosia a porodia,“ sumarizuje za svoje pôsobenie štyri takéto pôrody MUDr. Olajcová, ktorá pri maloletých pacientkách musí spolupracovať aj s políciou. Zároveň dodáva, že tento stav súvisí s tým, že nezriedka nastupuje sexuálne aktívny život už u 12-ročných dievčat. Všetko však podľa nej závisí od toho, kde a v akých rodinných a sociálnych pomeroch dieťa vyrastá. Každé dieťa, každý pacient je podľa jej slov iný, jedinečný a nedá sa s nikým porovnávať. Zložitým obdobím je pre dievčatá pubertálny vek okolo 15-ho roku života, kedy veľmi vnímajú svoj vzhľad. „Veľký úbytok váhy a s tým súvisiace problémy, ako je anorexia či bulímia, môžu v tomto veku natrvalo zmeniť plodnosť dievčaťa a neskôr ženy,“ dodala na záver MUDr. Ľubica Olajcová.

 

 

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.