Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zvolenská nemocnica rozšírila svoje služby o detskú psychiatriu

Dátum: 13.10.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 303
Zvolenská nemocnica rozšírila svoje služby o detskú psychiatriu

Skúsená psychiatrička: Rodičia by mali pri liečbe dieťaťa spolupracovať.

Nemocnica AGEL Zvolen v rámci skvalitňovania a rozširovania zdravotnej starostlivosti myslí aj na detských pacientov. Nedávno rady lekárov rozšírila detská psychiatrička MUDr. Marcela Šoltýsová. Spektrum práce s deťmi, ktoré potrebujú jej odbornú pomoc je veľké. Neoddeliteľnou súčasťou liečby sú však aj rodičia. V rozhovore sme sa odborníčky na detskú psychiatriu spýtali aj to, aké ochorenia detí lieči, ako sa s detským pacientom počas liečby pracuje a čo má na úspešnú liečbu vplyv.

 

Ako dlho sa venujete detským psychiatrickým pacientom?

Detským psychiatrickým pacientom sa venujem od r. 2008.

 

Aká veková kategória detí spadá do Vašej pôsobnosti?

Vyšetrujem deti približne od 2 do 19 rokov.

 

Aké ochorenia a poruchy liečite?

Najčastejšie ambulanciu navštevujú deti s ADHD, poruchami autistického spektra, rôznymi úzkostnými a depresívnymi poruchami, poruchami príjmu potravy a poruchami správania. Ale vyskytnú sa aj deti s psychotickými poruchami, posttraumatickou stresovou poruchou, psychosomatickými ťažkosťami a pod.

 

Prístup k detskému pacientovi je z vašej pozície istotne jedinečný, zahŕňa v sebe veľa diplomacie, ale aj taktiky. Sú prípady, kedy sa neviete aj vy akoby „pohnúť z miesta“?

Určite sú aj prípady, kedy nevieme pomôcť, deje sa to najmä vtedy, ak sám pacient alebo rodičia nemajú veľký záujem o spoluprácu alebo majú predstavu, že tabletky vyriešia všetky ich problémy a z ich strany žiadna zmena nie je potrebná. Ale tak liečba nefunguje, zázraky na želanie robiť nevieme. Ideálne je, keď sa v liečbe väčšiny duševných porúch u detí kombinuje liečba farmakologická s liečbou u psychológa, čiže psychoterapiou. Zároveň je ale dôležité poznamenať, že nie každé dieťa, ktoré navštívi ambulanciu, bude mať hneď predpísané lieky. Mám v sledovaní aj deti, ktoré farmakologickú liečbu nevyžadujú. Náročné na liečbu sú tiež deti so závažným organickým postihnutím, kedy sa snažíme aspoň o čiastočné ovplyvnenie nežiaducich prejavov v správaní.

 

Liečite aj deti s poruchami stravovania. Čo to znamená a aké najčastejšie príčiny tejto poruchy sa u detí vyskytujú?

Poruchy príjmu potravy sú súborom viacerých diagnóz, najčastejšie sa stretávame s mentálnou anorexiou a mentálnou bulímiou. Jednoznačnú príčinu nie je ľahké určiť, väčšinou sa jedná o kombináciu viacerých faktorov, napr. genetickej záťaže, temperamentových čŕt, nastupujúcej puberty, nízkeho sebavedomia, introverzie, disharmonického rodinného prostredia a pod. Tieto faktory nemusia byť zastúpené všetky, rôzne sa kombinujú.

 

A čo rodičia? Spolupracujú? Ako sa pozerajú na „problémy“ svojich detí? Dôverujú vám?

Sú rodičia, ktorí veľmi ochotne a zodpovedne pristupujú k liečbe, a sú aj takí, ktorých motivovať k liečbe je náročnejšie. Rodičom sa vždy snažím pomerne podrobne vysvetliť princípy a postup liečby, aby sme takýmto situáciám predišli, ale nepodarí sa to vždy. Na spoluprácu sú vždy potrebné obe strany.

 

Zažili ste počas svojej praxe prípad, ktorý vám utkvie v pamäti ešte dlho? Bol niečím alebo niekým špecifický?

Takých prípadov je viac, buď sa jednalo o vážne traumy, alebo o zvláštne prípady s kombináciou viacerých duševných porúch, ktorých diagnostika vyžadovala veľa času a energie. Alebo pacienti s duševnou poruchou zistenou vo veľmi nízkom veku, napr. 6 ročný pacient so schizofréniou, alebo tiež 6 ročný chlapec, škôlkar, s typickými prejavmi mentálnej anorexie.

 

Je súčasťou vašej liečby aj medikamentózna liečba? Ak áno, v akých prípadoch je aplikovaná?

Súčasťou liečby sú aj psychofarmaká. Nasadzujem ich vždy po dôkladnom zvážení benefitov a rizika liečby, v závislosti od závažnosti príznakov a tiež v prípadoch, kedy samotná psychoterapia nepriniesla želaný efekt.

 


Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK.

PR

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.