Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Výstava unikátnych strojov Leonarda da Vinci

GALÉRIA
Dátum: 27.09.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 987
Výstava  unikátnych strojov Leonarda da Vinci

Pozrieť si ich môžete v lučeneckej Synagóge.

Viac ako 40 replík strojov, náčrtov a diel geniálneho umelca prináša výstava Stroje Leonarda da Vinci, ktorá je od nedele 20. septembra verejnosti prístupná v lučeneckej Synagóge. Len za prvú hodinu po otvorení si ju pozrelo viac ako päťdesiat návštevníkov, Banskobystrický samosprávny kraj ju podporil sumou 10-tisíc eur.

 

Po minuloročnom úspechu výstavy Terakotová armáda prináša Banskobystrický samosprávny kraj spolu s mestom Lučenec, Novohradským múzeom a galériou, LUKUS – Mestským múzeom Lučenec a spoločnosťou ARANEUS ďalšiu unikátnu výstavu do priestorov lučeneckej Synagógy.

Až do nedele 13. decembra tu bude verejnosti prístupná výstava pod názvom Stroje Leonarda da Vinci, ktorá poukazuje na všestrannosť tohto umeleckého génia. Ten už v 15. storočí navrhol tank, padák, helikoptéru alebo guľkové ložisko.

Banskobystrický samosprávny kraj výstavu podporil 10-tisíc eurami, rovnakou sumou prispelo aj Mesto Lučenec.

 

Interaktívne repliky

Súčasťou výstavy sú presné kópie modelov vyrobené kvalifikovanými talianskymi majstrami podľa pôvodných Leonardových návrhov. Na základe náčrtov a replík návrhov je možné poukázať na geniálneho konštruktéra, ktorým Leonardo da Vinci nesporne bol. Návštevníci si môžu vyskúšať fungovanie vynálezov, ktoré o stovky rokov predbehli svoju dobu a mnohé z nich sú inšpiráciou pre moderné stroje a zariadenia,“ hovorí Peter Černek, vedúci oddelenia kultúry Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Výstava prináša umelcov pohľad na zariadenia, ktoré sú unikátne stvárnené cez viac ako 40 replík strojov, náčrtov a umeleckých diel. Okrem nich sa môžu návštevníci zoznámiť aj s umelcovými maľbami.

Zaujímavosťou je tiež veľkoformátová replika obrazu Posledná večera, pri ktorej sa na obrazovke premietajú jej modernejšie stvárnenia. Nechýba Posledná večera ako módny editoriál, výjav z populárnych Simpsonovcov či fotografia, na ktorej pózujú lekári počas epidémie COVID-19 v Paríži.

 

Renesančný človek

Cieľom tejto výstavy je ukázať tvorbu talianskeho umelca v kultúrnom a sociálnom kontexte. Ako pravý predstaviteľ renesancie bol maliarom, sochárom, architektom, filozofom, hudobníkom, básnikom, bádateľom, matematikom, mechanikom, fyzikom, odborníkom na anatómiu, vynálezcom a geológom. Leonarda da Vinci oprávnene označujú za renesančného človeka,“ doplnil Peter Černek.

Leonardo da Vinci sa narodil v sobotu, 15. apríla 1452 o 22:30 v dedinke Anchiano neďaleko mestečka Vinci ako nemanželský syn notára - majstra Piera da Vinci a roľníčky Cateriny.  Jeho plné rodné meno znie: "Leonardo di ser Piero da Vinci", čo znamená "Leonardo, syn Piera z mesta Vinci".

Leonardo je považovaný za najväčšieho génia v dejinách ľudstva, ktorý svoju dobu predbehol o stovky rokov. Dvesto rokov pred Izákom Newtonom napísal: „Každé závažie padá k stredu tou najkratšou cestou.“ Na inom mieste dodal, že „celá Zem musí byť guľatá“. Tristo rokov pred Darwinom zaradil ľudí do tej istej kategórie ako ľudoopy a opice.

Medzi jeho početné projekty patria napríklad ponorka, helikoptéra, lietajúce stroje, padák, potápačský oblek, tank poháňaný ľudskou silou, rôzne rýpadlá, žeriavy a mnoho ďalších zariadení a konštrukcií. Na druhej strane, majstrove maľby a ilustrácie ako Mona Líza, Posledná večera alebo Vitruviánsky muž sa vo všeobecnosti považujú za najvýraznejšie diela všetkých čias.

Návštevníci sa môžu prísť na výstavu pozrieť každý deň okrem pondelka, podľa otváracích hodín Synagógy. Cena základného vstupného je 5 eur, študenti, dôchodcovia a ZŤP zaplatia 3 eurá, deti od 6 do 15 rokov 2 eurá a rodinné vstupné je za 12 eur (2 dospelí a 3 deti, max. do 15 rokov).

Každú nedeľu v čase od 14:00 do 17:00 budú na rodiny s deťmi tiež čakať pripravené tvorivé dielne.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.