Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Viete ako vybrať skutočne chutné ovocie a zeleninu?

Dátum: 28.01.2020
Počet videní: 548
Viete ako vybrať skutočne chutné ovocie a zeleninu?

V zimných mesiacoch nám často chýba čerstvé ovocie a zelenina z našich záhrad či miestnych trhovísk. Tento nedostatok sa snažíme vynahradiť kúpou v obchodoch.

Často sa však v obchodoch stretávame s nekvalitným alebo nezrelým ovocím a zeleninou. Viete teda, ako si správne vybrať?

 

Stránka www.spoznajmekvalitnepotraviny.sk návštevníkov informuje, ako by mali vyzerať tie skutočne čerstvé a chutné plody. Rozdiely nie sú vždy vidieť na prvý pohľad. Záleží aj na hmotnosti, veľkosti a odrode. To, ktoré druhy uprednostniť sa pravidelne dočítate aj v BILLA letáku. Každý týždeň v ňom nájdete jeden druh ovocia alebo zeleniny s popisom, na čo si dať pri jeho kúpe pozor.

Rajčiny

Dozreté paradajky sú sýtej farby. Pozor, nemusia byť červené, keďže odrody majú rôzne zafarbenie. Kým vo vlastnej záhradke trháme len tie zrelé, v obchode často kúpime aj také, ktorým by niekoľko dní na slnku ešte prospelo. Riešením je paradajky neskladovať v chladničke, ale radšej ich umiestniť na teplé a svetlé miesto. Tu vydržia minimálne týždeň a získajú vynikajúcu chuť.

Teraz v zime sú obľúbené paradajky odrody Baly plum. Táto odroda má oválny tvar, plody sú menšie a majú vyváženú sladko-kyslú chuť.

Mandarínky

Väčšina ľudí skôr preferuje mandarínky, ktoré sa ľahko šúpu, majú málo kôstok a sladkú chuť. Presne takáto je odroda W. Murcott. A podľa čoho zistíte, že sú skutočne zrelé? Takéto ovocie je šťavnaté, a preto je aj ťažšie ako nezrelé plody.

Citróny

Kupujte citróny s pevnou a hrubšou šupou. Práve tá udrží dužinu šťavnatú a dlhšie čerstvú.

Uhorky
Uhorky vyberajte so sýtou zelenou farbou. Na ich povrchu by nemali byť žiadne trhliny či škvrny. Podľa stopky môžete zistiť zrelosť uhorky a teda ak je stopka uschnutá, uhorka je prezretá a naopak.

Pomelo

Podobne ako citróny, aj pomelo by malo byť veľké a s dostatočne hrubou šupou. Jeho dužina tak bude čerstvá a šťavnatá a bude jednoduché ho ošúpať.

Banány

Pri banánoch je dôležitá najmä farba šupy. Tie dozreté na nej majú hnedé bodky. Pozor však na tmavé až čierne plochy, ktoré vznikajú pri otlčení. Ak kúpite banány žlté alebo zelené, nechajte ich pri izbovej teplote dozrieť.  

Tip na záver

Veľmi dôležitá pri nákupe ovocia a zeleniny je ich sezónnosť. Ak totiž nakupujete mimo sezóny, plody sú vo väčšine prípadov dovážané a cestou strácajú nielen nutričné hodnoty, ale aj chuť.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.