Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Štát pozastavil rezidentský program pre pediatrov

Dátum: 08.02.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 387
Štát pozastavil rezidentský program pre pediatrov

Na toto zlyhanie upozornili zástupcovia banskobystrickej a bratislavskej župy.

Štát pozastavil rezidentský program pre pediatrov, na zlyhanie upozornili zástupcovia banskobystrickej a bratislavskej župy

 

Rezidentský program, vďaka ktorému sa do systému od začiatku jeho fungovania dostali desiatky pediatrov, ministerstvo zdravotníctva pozastavilo. Od februára tohto roka na rezidentské štúdium prijímajú len všeobecných lekárov, ministerstvo zdravotníctva vraj svoje rozhodnutie ohľadom iných špecializácií prehodnotí v októbri.

 

Obrovské zlyhanie a najabsurdnejší počin roku 2023. Tak označil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter pozastavenie rezidentského programu pre pediatrov a iných špecialistov, ktoré sa udialo k začiatku februára. Rezidentmi, ktorých špecializačné štúdium je financované zo štátneho rozpočtu, sa tak po novom môžu stať len záujemcovia v špecializácii všeobecné lekárstvo.

 

Dnes máme v Banskobystrickom samosprávnom kraji asi desať percent všetkých pediatrov vo veku nad 70 rokov a do piatich rokov s najväčšou pravdepodobnosťou svoju činnosť ukončia. Už dnes u nás v kraji chýba dvanásť pediatrov – to je viac ako 14-tisíc malých pacientov, ktorí sa dostanú k svojmu lekárovi alebo neskôr, ako by sa mali dostať, alebo je ich pediater oveľa ďalej, ako by mal byť. Alebo veľmi často oboje,“ povedal Ondrej Lunter.

 

Ten pripomenul, že nedostatok ambulancií a chýbajúci ambulantní lekári sú problémom na celom Slovensku a že sieť, ktorá by mala pacientov zachytiť včas a zabrániť zhoršeniu ich zdravotného stavu do tej miery, že skončia v nemocnici, je dnes nefunkčná a deravá.

 

Pred viac ako piatimi mesiacmi ministerstvo zdravotníctva spustilo motivačný program pre zakladanie ambulancií. Za ten čas na základe tohto programu vznikli v našom kraji dve a ani jedna pediatrická. A do tejto situácie ministerstvo pozastaví rezidentský program, ktorý povzbudzuje a motivuje prísun nových pediatrov do systému. Neveril som vlastným ušiam, keď som počul argument, že program vraj nie je funkčný, lebo vraj aj tak všetci jeho absolventi skončili v Bratislave a v Košiciach. Namiesto toho, aby ministerstvo nastavilo motiváciu pre ambulantných lekárov, aby bolo finančne zaujímavejšie prísť povedzme do Veľkého Krtíša ako do Bratislavy alebo Banskej Bystrice, tak program pozastavili,“ povedal Ondrej Lunter.

 

Na problémy, spojené so zabezpečovaním prístupu absolventov atestačného štúdia do praxe, upozornil riaditeľ odboru zdravotníctva a hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay.

 

Župy sú tou prvou líniou, ktorá si schytáva nespokojnosť od občanov. Tí sa pýtajú, čo sme urobili pre to, aby sme zabezpečili zdravotnú starostlivosť. Z Plánu obnovy boli na dotácie pre nové ambulancie vyčlenené prostriedky pre 170 ambulancií, prihlásilo sa len 15 lekárov. Tu už nie je problém v peniazoch, ale v tom, že nie sú ľudia, ktorí by tie peniaze mohli čerpať,“ povedal Tomáš Szalay.

 

Zároveň upozornil aj na ďalší problém, spojený s novelou zákona, ktorá narýchlo a na sklonku minulého roka zmenila pravidlá atestácií bez toho, aby toto rozhodnutie prešlo akoukoľvek odbornou diskusiou.

Ak sa zmeny v zákonoch schvaľujú narýchlo, z večera do rána, bez akejkoľvek diskusie a analýzy dopadov, tak to prinesie viac škody ako osohu. Nemocniční odborári si v novembri presadili nielen zvýšenie miezd, ale zasiahli aj do atestačnej prípravy. Zakázali zamestnávanie rezidentov v ambulanciách. My sme ako župa mali záujem pripraviť rezidentský program pre všeobecných lekárov a pediatrov. Takto sme o túto možnosť prišli. Je to zlyhanie vládneho vyjednávacieho tímu, ako aj zlyhanie Lekárskeho odborového združenia, ktoré túto legislatívu navrhlo,“ uzavrel Tomáš Szalay.

 

 

 

 

Tlačová správa BBSK, Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.