Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

INEKO: Minister školstva Horecký zrušením Testovania 5 obmedzil informovanosť státisícov rodičov

Dátum: 05.02.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 281
INEKO: Minister školstva Horecký zrušením Testovania 5 obmedzil informovanosť státisícov rodičov

Inštitút INEKO vyjadruje znepokojenie nad rozhodnutím ministra školstva Jána Horeckého.

Inštitút INEKO vyjadruje znepokojenie nad rozhodnutím ministra školstva Jána Horeckého, ktorým na poslednú chvíľu zrušil celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl (Testovanie 5) v školskom roku 2022/2023. Rodičia, ale aj štát tak prídu o časť drahocenných informácií.

 

Minister školstva obhajuje svoje rozhodnutie pandémiou, ktorá výrazne zasiahla do školského vyučovania, viedla k prechodu na dištančnú formu vzdelávania, čo mohlo podľa neho v niektorých prípadoch viesť k rozdielnej kvalite poskytovaného vzdelávania a k rozdielom medzi regiónmi.

 

Minister školstva Ján Horecký však svojim rozhodnutím práve zahatal cestu k tomu, aby sa štát a celá verejnosť dozvedela na základe tvrdých dát a faktov, aký veľký vplyv zanechala pandémia koronavírusu na deťoch prichádzajúcich na druhý stupeň v jednotlivých základných školách. Takto budeme pri svojich rozhodnutiach obmedzení len na domnienky a intuíciu. Tým, že sa súčasný minister školstva, mimochodom po páde vlády s obmedzeným mandátom, rozhodol zrušiť Testovanie piatakov, a teda zrušil celoslovenský, plošný zber štandardizovaných dát, prispel, žiaľ, k tomu, že štát nezíska drahocenné informácie. Slúžiť mohli o.i. aj na to, aby sme na základe nich vedeli, kam máme zacieliť naše intervencie. Aby sme vedeli, ktorým školám, v akých regiónoch, a v ktorých oblastiach výučby pomôcť. Práve pomocou týchto informácií sme mohli pomôcť efektívnejšie zotierať regionálne rozdiely či rozdiely medzi školami. Dátová hmla tomu určite nepomôže.

 

Zrušením Testovania 5 v tomto školskom roku sa taktiež preruší zber dát, ktorý je potrebný pre kalkuláciu tzv. pridanej hodnoty jednotlivých škôl.

 

A v neposlednom rade ďalším veľkým negatívom tohto rozhodnutia ministra je, že široká verejnosť nedostane informácie o výsledkoch žiakov v jednotlivých školách. Rodičia tak prídu o jeden z nástrojov na to, aby tlačili na zlepšovanie kvality vzdelávania a o jeden zdroj z informácií, podľa ktorých by sa vedeli kvalifikovanejšie rozhodovať.

 

To, že je po týchto informáciách dopyt vo verejnosti, ukazuje aj štatistika návštevnosti nášho školského portálu https://skoly.ineko.sk, ktorý od začiatku roka navštívilo takmer 120-tisíc užívateľov, ďalšie státisíce ľudí si informácie o výsledkoch žiakov, ktoré sme zverejnili v januári, a ktoré vychádzajú aj z dát z predošlých Testovaní 5, našli vo výstupoch médií. Rozhodnutím ministra Horeckého sa informovanosť nás všetkých zníži.

 

Dušan Zachar, riaditeľ INEKO

Matej Tunega, analytik INEKO

Tlačová správa: INEKO

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.