Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiarskom kostole bol koncert z úcty k Cyrilovi a Metodovi

GALÉRIA
Dátum: 05.07.2022
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 712
Žiarskom kostole bol koncert z úcty k Cyrilovi a Metodovi

Vystúpil zbor ChorusreginaPacis z Farnosti Sedembolestnej Panny Márie zo Žiaru nad Hronom.

Slovanskí vierozvestcovia sv. Cyril a Metod patria medzi najväčších misionárov kresťanstva v dejinách Európy.

Štátnym sviatkom 5. júla si pripomíname ich príchod na Veľkú Moravu, kde prišli na pozvanie veľkomoravského panovníka kniežaťa Rastislava v roku 863, tento rok uplynie od ich príchodu už 1159 rokov.

Sv. Cyril a Metod pochádzali z gréckeho Solúna, kde v tom čase žila pomerne veľká slovanská menšina a tak jej jazyk obidvaja dobre ovládali.

Počas pobytu na Veľkej Morave založili cirkevné školy, preložili Sväté písmo a niekoľko liturgických kníh do jazyka Slovanov pomocou hlaholiky, ktorú pre tento účel zostavili. Po viac ako trojročnej činnosti, keď sa im podarilo vyučiť prvých žiakov sa rozhodli Veľkú Moravu opustiť.

Túto udalosť sme si pripomenuli aj v žiarskej Farnosti Povýšenia svätého Kríža, kde sa na ich počesť konala v predvečer sviatku svätá omša.

Po jej skončení si v kostole mohli Žiarčania vypočuť a pozrieť hudobno-poetické pásmo, ktoré z úcty k slovanským vierozvestcom Cyrilovi a Metodovi pripravila práve Farnosť Povýšenia sv. Kríža. Účinkoval zbor ChorusreginaPacis z Farnosti Sedembolestnej Panny Márie zo Žiaru nad Hronom.

Foto:ATV, Dušan Minár

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.