Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

4 tipy, ako sa pri jazde na motorke cítiť viac bezpečne

Dátum: 20.04.2022
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 762
4 tipy, ako sa pri jazde na motorke cítiť viac bezpečne

Jazda na motorke predstavuje pre mnohých ľudí slobodu a dobrodružstvo. Problém je azda v tom, že je ešte nebezpečnejšia ako jazda autom.

Šance prehliadnuť motorkárov na nie vždy ideálnej vozovke je veľká a riziko zranenia úrazom pri dopravnej nehode asi štyrikrát vyššie ako pri aute. Dá sa tomu ale veľmi jednoducho zabrániť tak, že sa poistíte správnou výbavou.

Pevne veríme, že náš krátky sprievodca vám s jej výberom pomôže.

Vyberte si tú správnu motorku

Ako prvé potrebujete kvalitné vozidlo. S motorkou, ktorá vyhovuje vám a vašim schopnostiam, položíte svojej bezpečnosti tie najväčšie a najpevnejšie základy.

Pri výbere venujte zvláštnu pozornosť výške sedadla, aby vaše nohy vždy dosiahli na zem. Na zabezpečenie optimálnej priľnavosti k vozovke je dôležitý aj správny typ pneumatiky. Nastavte si všetky ovládacie prvky svojej motorky, ako sú ručné a nožné páčky, riadidlá a zrkadlá, aby vám vyhovovali. Myslite aj na to, že prípadné zaťaženie nesmie sťažovať ovládanie motorky!

Ak kupujete ojazdenú motorku, uistite sa, že je vybavená systémom ABS. Rovnako ako s kvalitnými čižmami na motorku, môžete aj so spoľahlivým protiblokovacím brzdovým systémom svoju bezpečnosť ešte zvýšiť, pretože tieto doplnky ponúkajú stabilitu aj v náročných situáciách a znižujú riziko pádu a nehôd.

Chráňte sa adekvátnym vybavením

Treba si uvedomiť, že motorka je nebezpečnejšia aj preto, že v núdzi vás nechránia žiadne špeciálne airbagy a strecha ako v aute. To znamená, že musíte zvýšiť svoju ochranu pomocou dobrého vybavenia, medzi ktoré patrí:

  • Ideálne je nápadné oblečenie, najlepšie pestrofarebné a vysoko kontrastné. Veľa nehôd na motorke je spôsobených preto, že motorku protiidúce vozidlá nevideli alebo ju videli až príliš neskoro. Ak je viditeľnosť slabá, môžete svoju viditeľnosť zvýšiť napríklad nosením vesty s vysokou viditeľnosťou.
  • Čižmy by vám mali dobre a pohodlne sedieť, mali by byť polstrované a mali by mať ochranu holene.
  • Perfektne padnúca a moderná prilba Shark je základ. Pretože zranenia hlavy sú obzvlášť nebezpečné, dobrá prilba je nevyhnutná. Prilba by mala byť certifikovaná podľa aktuálnej testovacej normy, aby ponúkala nielen pohodlie, ale aj optimálnu ochranu.
  • Ľadvinový pás a v prípade potreby aj samostatný chrbtový chránič hreje a chráni chrbát pred nepríjemným prievanom a zároveň fixuje chrbtový systém pred poranením.
  • Aj váš kožený oblek by mal byť vybavený veľkými chráničmi na ramenách, lakťoch a predlaktiach, chrbte, bokoch, kolenách a spodnej časti nôh.
  • Rukavice chránia vaše ruky pred chladom, vodou a zraneniami.

Popracujte na svojich jazdných vlastnostiach

Ako každá zručnosť, aj prax robí majstra! Vaša technika a bezpečnosť jazdy sa môžu vždy zlepšiť. Obzvlášť náročné jazdné manévre ako brzdenie a zatáčanie je možné neustále optimalizovať. Preto je prakticky každá jazda tréningom na ďalšiu. Z tohto dôvodu by ste si mali uvedomovať každú jazdu a zbierať skúsenosti, aby ste mohli zlepšovať svoje schopnosti.

Nájdite si čas na pravidelnú kontrolu stavu motorky

Dôkladná bezpečnostná kontrola je obzvlášť dôležitá na začiatku sezóny. Iba ak pravidelne kontrolujete svoju motorku, môžete sa uistiť, že všetky komponenty dôležité pre bezpečnosť sú v poriadku a že môžete jazdiť s bezstarostným pocitom.

Bezpečnostná kontrola zahŕňa kontrolu všetkých bezpečnostných komponentov motocykla, vrátane pneumatík, brzdového systému, podvozku a stojana, ale aj osvetlenia, oleja a manometrov. Pred každou jazdou znova otestujte brzdy a vyrazte len vtedy, ak technológia skutočne funguje perfektne!

Uvidíte, že vďaka týmto odporúčaniam si svoje prvé výlety na motorke počas novej sezóny užijete ešte viac.

Zdroj obrázka: Audio und werbung/Shutterstock.com

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.