Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Banskobytrická župa pripravuje asistenčné centrum pre utečencov

Dátum: 11.03.2022
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 449
Banskobytrická župa pripravuje asistenčné centrum pre utečencov

Bezpečnostná rada kraja sa obrátila na ministerstvo vnútra s naliehavou prosbou.

Župan Ján Lunter na štvrtok zvolal zasadanie koordinačného krízového štábu kraja a následnej bezpečnostnej rady za účasti všetkých dotknutých zložiek štátnej správy i Mesta Banská Bystrica. Témou bola utečenecká kríza, spôsobená vojnou na Ukrajine. Najväčší tlak je opäť na mestá, obce a samosprávne kraje. Ministerstvo vnútra však doposiaľ nevydalo žiadny záväzný pokyn či poverenie, ktoré by im umožnilo refundovať takto vzniknuté náklady či vyvíjať ďalšie aktivity.

 

Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na štvrtkovom stretnutí koordinačného krízového štábu predstavilo návrh plánu na zvládnutie príchodu utečencov na územie kraja. Najdôležitejšími krokmi v akútnej fáze utečeneckej krízy je zriadenie Krajského asistenčného centra a koordinácia ubytovacích aktivít pre prichádzajúcich utečencov.

Bezpečnostná rada kraja preto požiadala ministerstvo vnútra o vydanie dvoch kľúčových dokumentov: Poverenia pre Banskobystrický samosprávny kraj na zriadenie Krajského asistenčného centra pre utečencov a pokynu Okresnému úradu v Banskej Bystrici na vytváranie subjektov hospodárskej mobilizácie za účelom ubytovania, stravovania a poskytovania základných potrieb a služieb utečencom.

Asistenčné centrum  má plniť koordinačnú a poradenskú úlohu pre prichádzajúcich utečencov, ako aj pre samosprávy a mimovládne organizácie. Vytváralo by spoločný priestor pre všetky dotknuté orgány štátnej správy, polície, hasičov, zdravotníctva, Úradov práce a poskytovateľov sociálneho poradenstva tak, aby utečenci dostali na jednom mieste všetku potrebnú pomoc.

Pre uskutočnenie plánu plnohodnotného zriadenia asistenčného centra je však potrebné, aby BBSK dostal od ministerstva vnútra poverenie na vykonávanie takejto činnosti.

Sme pripravení zvládnuť túto krízu, sme pripravení nasadiť našich ľudí a sme pripravení venovať sa tejto aktivite. Ale na to, aby sme tak mohli spraviť, potrebujeme poverenie od ministerstva vnútra. Potrebujeme ho teraz a nie je na čo čakať. Každým ďalším dňom sa situácia zhoršuje a my strácame vzácny čas. To si dovoliť nemôžeme, preto sme sa rozhodli s prípravami začať už dnes a veriť, že oficiálne poverenie dostaneme čo najskôr,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Ako na stretnutí potvrdil riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici, prevažná väčšina prichádzajúcich utečencov nevyužíva kapacity štátnych zariadení, ktoré sú určené pre žiadateľov o azyl, ale možnosť voľného pohybu po celom území Slovenska po dobu 90 dní.  Vzniká tak nápor na samosprávy, aby týchto ľudí ubytovali.

Samosprávy sú pripravené a už teraz sa podieľajú na pomoci prichádzajúcim ženám a deťom, poskytujú ubytovanie, stravu a starajú sa o základné potreby. Na to, aby sme tak mohli robiť dlhodobo a udržateľne, však naše vybrané organizácie musia byť zaradené medzi subjekty hospodárskej mobilizácie určené na ubytovanie utečencov ako aj poskytovanie iných služieb. Inak nám ministerstvo takto vzniknuté náklady nemusí refundovať a naše rozpočtové zdroje na to stačiť nebudú,“ povedal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Podľa prednostky Martiny Mészáros Bariakovej Okresný úrad v Banskej Bystrici však do dnešného dňa nedostal pokyn od ministerstva vnútra, aby subjekty hospodárskej mobilizácie mohol určovať.

Nie je dlhodobo udržateľné, aby samosprávy riešili utečeneckú krízu na vlastnú päsť. Táto situácia môže trvať dlhé mesiace a je nevyhnutné pristúpiť k nej systémovo,“ uzavrela prednostka Okresného úradu v Banskej Bystrici.

 

Redakciu informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Foto ilustračné.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.