Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zvolenská nemocnica nemá na UPV momentálne žiadneho pacienta s covidom

Dátum: 24.01.2022
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 409
Zvolenská nemocnica nemá na UPV momentálne žiadneho pacienta s covidom

Zlepšenie pandemickej situácie je však zrejme len dočasné

Na chvíľu si môžu vydýchnuť. Ťažko skúšaní zdravotníci Nemocnice AGEL Zvolen po týždňoch enormného zaťaženia evidujú zlepšenie pandemickej situácie. Dokonca si momentálne žiadny pacient s covidom nevyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie. Nemocnica sa však už pripravuje na ďalšiu vlnu pandémie spôsobenú mutáciou omikron.

Ludmila_Vesela

Riaditeľka zvolenskej nemocnice Ing.Ľudmila Veselá

Potešujúcou správou pre zvolenskú nemocnicu je, že počet pacientov s covidom je už druhý týždeň pomerne stabilný a drží sa na čísle okolo 30. ,,K dnešnému dňu poskytujeme zdravotnú starostlivosť 33 pacientom s potvrdeným alebo pravdepodobným ochorením covid-19, z nich 16 je na štandardných kyslíkových lôžkach, 9 sú umiestnení na pracovisku v Krupine, 6 ležia na JIS, 1 na Hi-flow, máme 1 suspektné dieťa a 4 pacientov s podozrením na covid,“ hovorí riaditeľka zvolenskej nemocnice Ing. Ľudmila Veselá. Prvýkrát po veľmi dlhom čase nemajú pacienta s covidom napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu. Z dôvodu covidu chýba nemocnici 8 zamestnancov, 2 ďalší sú suspektní, 1 má covid OČR.

Situáciu však hodnotia ako prechodnú, nemocnica rieši aj organizáciu, technické záležitosti a služby počas masívneho náporu pacientov v súvislosti s mutáciou omikron. ,,Je pre nás dôležité pripraviť sa tak, aby sme dokázali poskytnúť nepretržitú starostlivosť tak pacientom s covidom, ako aj pacientom necovidovým, aby sme zabezpečili vhodné triedenie pacientov, kto vôbec nemusí byť hospitalizovaný a tiež, aby sme v prípade nutnosti vedeli plne zabezpečiť personál aj pre urgentné operácie. V tomto sme pripravení spolupracovať aj s okolitými nemocnicami,“ vysvetlila riaditeľka nemocnice.

V  centrálnom laboratóriu AGELLAB Zvolen minulý týždeň identifikovali mutáciu omikron  v rozmedzí 54 - 79% z pozitívne testovaných vzoriek. Vzorky v laboratóriu AGELLAB Zvolen sa vyšetrujú zo všetkých zdravotníckych zariadení AGEL od Komárna až  po Košice-Šaca.

Vo vakcinačnom centre vo Zvolene za uplynulý týždeň podali vakcínu proti covidu vyše 1500 záujemcom, piatky očkujú aj deti vo veku 5-11 rokov. ,,Prechodný záujem o prvú dávku vakcíny, ktorú sme zaznamenali začiatkom roka opäť poklesol a prevažujú tretie dávky,“ dodala Ľ. Veselá.

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.