Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kraj navyšuje očkovacie kapacity

Dátum: 09.12.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 392
Kraj navyšuje očkovacie kapacity

V týždni chystá osemnásť výjazdov.

 

Banskobystrický samosprávny kraj od soboty 11. decembra zvyšuje svoje očkovacie kapacity a posilňuje výjazdové očkovanie. Vakcína príde za obyvateľmi do miest a obcí naprieč celým krajom, priestor zaočkovať sa bude mať takmer 15-tisíc ľudí. Touto aktivitou župa podporí aj kampaň, ktorú pripravuje ministerstvo zdravotníctva.

 

Banskobystrický samosprávny kraj posilňuje očkovacie kapacity vo svojich vakcinačných centrách a na výjazdoch. Už v sobotu 11. decembra sa spolu s ďalšími krajmi zapojí tiež do kampane ministerstva zdravotníctva, ktorá má za cieľ zvýšiť záujem o očkovanie a zdôrazniť jeho význam.

 

V očkovacom centre v Európa SC v Banskej Bystrici budú počas tohto dňa na prvých sto prvoočkovancov nad 50 rokov čakať celodenné skipasy do Park Snow Donovaly. S administráciou očkovania príde do Európa SC v sobotu dopoludnia, medzi 10:00 a 12:00, pomôcť podpredseda BBSK Ondrej Lunter, k dispozícii tu bude tiež hlavný lekár Banskobystrického samosprávneho kraja Jozef Botka, pripravený odpovedať na otázky verejnosti.

 

Téme očkovania sme sa začali venovať ako prvý kraj hneď v januári tohto roka, keď sa začalo hovoriť o prísune vakcín na Slovensko. Predstavili sme očkovaciu stratégiu založenú na veľkokapacitných centrách, ktorá sa neskôr stala aj základom štátnej očkovacej stratégie. Tým sme však ani zďaleka neskončili a prišli sme s riešeniami pre ľudí, ktorí sa nevedia alebo nemôžu do takéhoto centra dostaviť. Dnes vidíme, že záujem o výjazdové očkovanie znovu narastá, preto sme sa ho rozhodli posilniť. Očkujeme tiež v zariadeniach sociálnych služieb a v prípade ležiacich pacientov aj priamo u nich doma,“ povedal Ondrej Lunter.

 

Výjazdy naprieč krajom

 

V týždni od 11. do 18. decembra naplánoval banskobystrický samosprávny kraj okrem očkovania vo svojich troch veľkokapacitných centrách celkovo 18 výjazdov naprieč celým krajom. Ich cieľom je dostať vakcínu čo najbližšie k ľuďom a v čase kulminujúcej tretej vlny znížiť mobilitu a zvýšiť zaočkovanosť priamo v regiónoch.

 

V Banskobystrickom samosprávnom kraji sme sa sústredili najmä na navýšenie kapacít očkovania. Počas týždňa od soboty 11. decembra do soboty 18. decembra budeme výjazdovo očkovať na osemnástich miestach od Horehronia až po Gemer, tiež v troch našich očkovacích centrách a očkovanie bude prebiehať aj v ďalšej desiatke zdravotníckych zariadení v kraji. Celkovo v kraji vzniknú kapacity pre zaočkovanie takmer 15-tisíc ľudí tromi druhmi vakcín tak, aby každý, kto má záujem, dostal vakcínu čo najbližšie k svojmu domovu,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

 

Kraj tak bude napríklad očkovať v priestoroch starej fary v Heľpe, v klube dôchodcov v Tornali či v priestoroch škôl a kultúrnych domov v Krupine, Jelšave, Detve, Brezne, Kokave nad Rimavicou, Žiari nad Hronom, Fiľakove, či Rimavskej Sobote a Banskej Štiavnici. S výjazdovým očkovaním zavíta aj do Hnúšte a obcí Cinobaňa, Gemerská Ves, Hrlica a Muránska Dlhá Lúka.

 

Očkovanie aj medzi sviatkami

O možnosť zaočkovať sa neprídu záujemcovia o vakcínu ani medzi sviatkami. Kraj bude vo svojich očkovacích centrách v Banskej Bystrici, Zvolene a Lučenci očkovať vopred zaregistrovaných záujemcov aj v termínoch od 27. do 30. decembra.

 

Registráciu na prvú i tretiu dávku vakcíny je potrebné uskutočniť na stránke korona.gov.sk a dostaviť sa na pridelený termín.

 

 

Informáciu redakcii poskytla Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.