Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako šetriť priestorom v obývačke?

Dátum: 07.11.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 411
Ako šetriť priestorom v obývačke?

Ani na tom najmenšom priestore v obývačke sa hneď nemusíte vzdávať hlavného nábytku či menších dekorácií.

Pri tých správne zvolených materiáloch, veľkostiach a farbách si viete vytvoriť hotové bytové kráľovstvo. V tomto článku vám prezradíme aj to, že útulné neznamená okamžite minimalistické. Ako na to?

Ako vyberať hlavný bytový nábytok?

Pri ňom určite zotrváme. Vašu vysnívanú nábytkovú stenu vám nezatieni žiadna kombinácia regálov, poličiek ani skriniek z odlišných sérií. Keďže nábytková stena zaberá najväčšiu plochu, odporúčame vyberať z bledších (pastelových) odtieňov v nadväznosti na stenu. S ňou dokonale splynie a priestor opticky nerozdeľuje na niekoľko zón. Dôležitejším parametrom než výška a šírka steny je hĺbka. Zvažujte a premeriavajte, koľko v priestore môže stena vyčnievať, aby ste si pohodlne umiestnili aj ďalší nábytok.

Sedenie nadovšetko

Farby jemne kombinujeme aj pri podlahách. Tmavšie priestor opticky zmenšujú. Platí, že vzhľadom na steny a nábytok môže byť podlaha tmavšia maximálne o 2 odtiene. Citlivé na farby a rozmery bývajú aj sedacie súpravy. Svetlé síce neuberajú na priestore, ale najmä vo viacpočetných domácnostiach nie sú vôbec praktické. Dobre pôsobí kombinácia šedej a bielej alebo bielej a krémovej. V priestore treba vyťažiť každý kút, preto uprednostňujeme rohové modely.

Mení sa večer vaša obývačka na spálňu?

Predpokladáme, že postele vám nahrádzajú rozkladacie sedačky alebo máte v oddelenej zóne posteľový komplet vrátane odkladacieho priestoru a priečinkov na police. Ak ste single, vyberajte si z úsporných modelov v rozmeroch 90 x 200 cm, vo dvojici zvládnite spánok na menších manželských posteliach 140 - 160 x 200 cm.

A čo plánujete umiestniť tesne pri sedačke?

Na veľkorysom priestore by určite nebola núdza o samostatný konferenčný stolík, taburetky a menší regál či police. Na menšom pracujeme s multifunkčným nábytkom, a tak poličky, taburetky alebo aj vysúvací stolík bývajú súčasťou sedacej súpravy.

Na drobnosti sa priestor vždy musí nájsť

V zásade bytové rastliny sú alfou a omegou pre zdravý a vzdušný priestor. Ale pozor, aby ste nimi nezaplnili celú plochu pri okne alebo priamo na parapete. Oberáte sa tak o denné svetlo, čo je najdôležitejšie pre presvetlenie priestoru. Rovnako väčšie samostatne stojace bytové dekorácie volíme max. 3 rovnomerne rozložené po miestnosti. Nadväzujú na hlavný štýl miestnosti, ktorej dávajú ten správny šmrnc.

Zdroj obrázka:

Breadmaker / Shutterstock.com

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.