Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Planetárium v Žiari nad Hronom oslavuje 25 rokov

Dátum: 28.10.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 1019
Planetárium v Žiari nad Hronom oslavuje 25 rokov

V parku nafúknu päťmetrový model Mesiaca.

 

V priebehu jesene oslavuje Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella štvrťstoročie od otvorenia planetária v Žiari nad Hronom. Pri tejto príležitosti priblíži verejnosti Mesiac doslova na dosah ruky, chystá tiež slovenskú premiéru filmu VOYAGER - nikdy nekončiaca cesta, ktorý bude premietať priamo na kupolu planetária.

Počas tejto jesene uplynie už 25 rokov, odkedy v Žiari nad Hronom otvorili planetárium, ako súčasť Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella, ktorého zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).

Tento významný míľnik si planetárium pripomína unikátnymi aktivitami, v rámci ktorých ponúka verejnosti pohľad na Mesiac tak, ako nikdy predtým. Toto vesmírne teleso totiž v podobe päťmetrového svietiaceho modelu – takzvaného Lunalónu, nafúkne v mestskom parku.

Lunalón nám zapožičala brnianska Hvezdáreň a planetárium a verejnosti sme ho už predstavili na hrade Šášov, počas nočného pozorovania oblohy. Najbližšie ho budú môcť ľudia vidieť v sobotu 30.októbra  od 17:30 do 19:30 v mestskom parku v Žiari nad Hronom. Aktivity spojené s jeho prezentáciou budú potom pokračovať na jar,“ hovorí riaditeľ Krajskej hvezdárne a planetária Tomáš Dobrovodský s tým, že v budúcom roku by už chceli prezentovať svoj vlastný model Mesiaca, ktorý zakúpi Banskobystrický samosprávny kraj.

Je pre nás dôležité priblížiť verejnosti vedu pútavým spôsobom. Aktivity, ktoré rozvíja Krajská hvezdáreň a planetárium v Žiari nad Hronom, sú atraktívne pre všetky vekové kategórie, preto už do novembrového zastupiteľstva pôjde v rámci návrhu zmeny rozpočtu aj 5000 eur, účelovo určených na kúpu Lunalónu,“ povedal vedúci Oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Verejnosť sa tiež môže tešiť na slovenskú premiéru filmu VOYAGER - nikdy nekončiaca cesta, ktorý bude planetárium premietať od 4. novembra až do konca roka. Film je špeciálne upravený na premietanie na celooblohový režim v rozlíšení 4K a divákovi ponúkne naozaj unikátny zážitok. Premietania sa budú konať vždy podľa aktuálne platných podmienok COVID-automatu a za dodržania prísnych hygienických opatrení.

Film budeme premietať vždy v piatok o 18:00, v rámci pravidelného programu v planetáriu, až do konca roka. Vstupenky je nutné rezervovať vopred na www.planetarium.sk,“ doplnil Tomáš Dobrovodský.

Od modernizácie a digitalizácie v roku 2017, do ktorej investovala župa viac ako 300-tisíc eur, sa žiarske planetárium stalo jedným z lídrov digitálneho zobrazenia oblohy na Slovensku. V súčasnosti projekcia pod kupolou planetária pozostáva zo zážitku z tematicky zameraného fulldome filmu a z prehliadky aktuálnej nočnej oblohy so sprievodným slovom lektora. V prípade tých najmenších, je výklad prispôsobený vekovej skupine detí a pochopiteľne nechýba ani celooblohová projekcia rozprávkovo ladeného príbehu.

Okrem sprostredkovania projekcie v planetáriu, pozorovania oblohy astronomickou technikou a organizovania ostatných doplnkových aktivít, sa tím odborných pracovníkov neúnavne snaží prinášať do regiónu inovatívne metódy a prostriedky popularizácie vedy, astronómie zvlášť.

 

Redakciu informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.