Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Knižnice zostanú otvorené do neskorých hodín

Dátum: 20.09.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 546
Knižnice zostanú otvorené do neskorých hodín

Lákajú na Noc v knižnici.

Šesť regionálnych knižníc, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj, pripravilo na piatok 24. septembra pilotné podujatie pre širokú verejnosť pod názvom Noc v knižnici. Z bohatého programu si vyberú deti i dospelí.

Knižnica ako moderné miesto stretávania sa, kde si na svoje prídu nielen fanúšikovia tradičných, ale aj moderných knižničných služieb. Aj takto sa chce počas pilotného ročníka podujatia Noc v knižnici odprezentovať stálym i novým návštevníkom šesť regionálnych knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Podujatie, ktorým chce Oddelenie kultúry Úradu BBSK priblížiť regionálne knižnice širokej verejnosti, je naplánované na piatok 24. septembra.

Veríme, že Noc v knižnici bude projektom, ktorý naštartuje sériu každoročných, pravidelne sa opakujúcich akcií, na ktoré sa budú čitatelia tešiť, čím sa  naplní vízia knižnice ako otvoreného komunitného priestoru na zdieľanie zážitkov, čítania, umenia a stretávania sa s ľuďmi,“ hovorí vedúci oddelenia Peter Černek.

 

Zatvoria až o 22. hodine

Program v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene je naplánovaný od 12:30 až do 22. hodiny. Deti i rodičia sa v popoludňajších kreatívnych dielňach naučia ako vyrobiť odznak, servítkovať či premieňať staré knihy.

V „Rozprávkových dobrosvetoch“ si môžu pozrieť ukážky bábok Zuzany Almáši Koreňovej, neskôr večer sa uskutočnia zábavné hry. Pre odvážnych sú určené strašidelné rozprávky. Program pre dospelých tvoria najmä literárne besedy so zvolenskými autormi - Júliou Zlúkyovou a Ondrejom Kalamárom i stretnutie s  obľúbenými slovenskými spisovateľkami – Petrou Nagyovou Džerengovou a Michaelou Ellou Hajdukovou.

Prestávky medzi besedami oživí „Nočné hudobné osvieženie“ v podaní živej kapely. Na záver večera je pripravené losovanie tomboly.

Hontiansko-novohradská knižnica A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši bude mať program od 15:00 do 22:00, počas ktorého knihovníci hravou formou predvedú deťom „Keď to knihu bolí“, ako sa má a nemá zaobchádzať s knihou, zažijú „Magické okamihy“ s kúzelníkom, prihovorí sa im aj „Pipi dlhá pančucha“ a pre tých, čo sa neboja, sú pripravené hrôzostrašné rozprávky.

Dospelí sa môžu porozprávať s regionálnou spisovateľkou Veronikou Vayajovou - „Nič nás nerozdelí“ a „Pod lampou“ si môžete vypočuť príbehy zo života v stredoveku na hrade Modrý Kameň s Jaroslavom Hankom. Pripravené budú aj ukážky 3D tlače.

V Novohradskej knižnici v Lučenci v čase od 17:30 do 22:00 pripravili zaujímavé spektrum programov pre malých aj veľkých návštevníkov. Ako sa správať v lese pri stretnutí s medveďom aj o jeho živote v prírode príde povedať šéf zásahového tímu medveďa hnedého Jaroslav Slašťan.

O starých knihách a o ich tlačení oboznámi Katarína Sojková, členka historickej skupiny Defensores, pripravená je aj prednáška riaditeľa Krajskej hvezdárne a planetária v Žiari nad Hronom Tomáša Dobrovodského o hviezdach.

 

Besedy aj tvorivé dielne

Knižnica Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote v tento deň od 8:30 venuje predpoludnie deťom. Vo vynovených priestoroch oddelenia beletrie, na ktoré prispel aj zriaďovateľ Banskobystrický samosprávny kraj, môžu návštevníci diskutovať so spisovateľmi Jánom Babaríkom a Ádamom Badinom. Podvečer ožijú dejiny rekonštrukciou vojenského života. Sprievodným programom pre návštevníkov počas celého dňa budú tvorivé dielne. Podujatie je plánované do 20.00 h.

Verejná knižnica Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici pripravila pestrú paletu podujatí pre malých návštevníkov i dospelé publikum. V čase od 13:00 do 20:00 bude ponuka aktivít na každej pobočke knižnice v rámci celého mesta Banská Bystrica. Pre najmenších návštevníkov sú pripravené tvorivé výtvarné aktivity, zážitkové skupinové čítanie, stretnutie s detskou autorkou Zuzanou Kubašákovou.

Pre dospelé publikum je pripravené stretnutie so spisovateľkou Inéz Melichovou a uvedenie do života jej novej knihy, rozhovor so Zdenkou Chalachanovou o Indii známej – neznámej ale i beseda s básnikom Miroslavom Kapustom o literatúre humorne i vážne.

Knižnica Jána Kollára v Kremnici ponúka pre návštevníkov v čase od 17:00 do 21:00 rodinné „knihopotulky“ knižnicou, kde sú pre nich pripravené sprievodné podujatia, tvorivé dielne s ilustrátorkou Evou Škandíkovou, čítanie veselých príhod z Kremnice, ktoré zachytil Ján Kollár, hlavolamy, rébusy inšpirované knihami Mariána Gogu.

Hostia budú mať možnosť nazrieť do zákutí jednotlivých oddelení až po výstup do veže knižnice, kde ich čaká odmena. Miroslav Michalech s hosťom Karolom Ihringom predstaví svoju knihu „V rytme tanga“. Návštevníci si budú môcť odniesť z knižnice vyradené knihy, ktorým dajú druhú šancu.

 

Redakciu o podujatí informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.