Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dnešný deň patrí ochoreniu tisícich tvárí

Dátum: 26.05.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 327
Dnešný deň patrí ochoreniu tisícich tvárí

26. máj je tento rok Svetovým dňom sklerózy multiplex

 

Pri príležitosti Svetového dňa sklerózy multiplex, ktorý si každoročne pripomíname poslednú májovú stredu, sa aj zvolenská nemocnica pozrela na ochorenie, ktoré celosvetovo trápi viac ako 2 milióny ľudí. MUDr. Zuzana Kollárová z neurologického oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen približuje chorobu, pred ktorou stále neexistuje prevencia.

Skleróza multiplex (SM), alebo aj roztrúsená mozgovomiechová skleróza, je zápalové ochorenie centrálneho nervového systému. Zasahuje miechu a mozog a vo svojom rozvoji sa uplatňuje porucha imunitných mechanizmov - organizmus vytvára protilátky proti štruktúram telu vlastným, poškodzuje ich a narúša ich funkciu. „V prípade SM dochádza k poškodzovaniu myelínových obalov nervových vláken autoprotilátkami, ktoré spôsobujú poruchu šírenia nervového vzruchu s následnou tvorbou tzv. demyelinizačných plakov. Vzhľadom na difúzny výskyt demyelinizačných ložísk na rôznych miestach nervového systému príznaky sklerózy multiplex veľmi pestré, preto sa niekedy označuje ako choroba tisícich tvárí a je nutné čo najskôr navštíviť svojho neurológa,“ ozrejmuje procesy ochorenia MUDr. Kollárová.

Medzi najčastejšie príznaky, ktoré pacient môže pociťovať, sú rozmazané, resp. dvojité videnie, závratový stav niekedy sprevádzaný zvracaním, ochrnutie tvárového nervu, porucha výslovnosti, tŕpnutie a mravenčenie trupu alebo tváre, ale aj v iných lokalitách, problémy s chôdzou – chôdza „akoby na vode, pocit nerovnej podlahy,“ problémy s udržaním rovnováhy, koordináciou pohybov, ťažkosti pri močení, bodavá bolesť v oblasti tváre, pocit elektrizácie v oblasti končatín a trupu, šíriaci sa od krku nadol, vyvolaný ohnutím krku dopredu.

Diagnostika roztrúsenej sklerózy je založená na dôkladnom rozbore anamnestických údajov, klinického neurologického vyšetrenia a výsledkov laboratórnych vyšetrení, magnetickej rezonancie mozgu a miechy, na vyšetrení mozgovomiechového moku a vyšetrení evokovaných potenciálov,“ dopĺňa neurologička Kollárová. Prevencia pred týmto ochorením stále neexistuje, nedá sa vyliečiť, no je úspešne liečiteľná pri skorom podchytení liečby, tzv. imunomodulačnými preparátmi, ktoré zasahujú do imunitných procesov organizmu a spomaľujú priebeh ochorenia. Ich efekt spočíva v spomalení tvorby nových lézií v centrálnom nervovom systéme, spomalenia atrofie mozgového tkaniva a zníženia nárastu funkčného zneschopnenia pacienta. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi počet pacientov s uvedenou diagnózou na pracovisku vo zvolenskej nemocnici nemá vzostupnú tendenciu, všetci novodiagnostikovaní pacienti sú následne menežovaní v centrách.

Informácie redakcii ATV poskytla Mgr. Martina Pavliková

Hovorkyňa skupiny AGEL SK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.