Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

76.výročie ukončenia II.svetovej vojny si pripomenuli prácou

GALÉRIA
Dátum: 08.05.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 722
76.výročie  ukončenia II.svetovej vojny si  pripomenuli  prácou

.

Druhá svetová vojna začala 1. septembra 1939 prepadnutím Poľska nacistickým Nemeckom a pre Európu oficiálne skončila 8. mája 1945 o 23:01 podpisom kapitulácie v Berlíne.

Vyžiadala si viac ako 55 miliónov životov a to na obidvoch stranách, pričom polovica z nich boli civilisti.

Na stranu Červenej armády prebehli tisícky slovenských vojakov a viac ako dvetisíc tristo z nich sa už k svojim rodinám nevrátilo. Padli v bojoch v Rusku, na Ukrajine, v Bielorusku alebo aj na našom území.

Oslobodzovacie boje od fašistov boli nielen vo veľkých mestách, ale aj v obciach ako je Kosorín, či susedná Janova Lehota. Počas II. svetovej vojny boli z obce niekoľkí muži zmobilizovaní. Začiatkom roku 1944 začalo byť v dedine rušno. V dňoch 24. až 26. septembra prebiehali boje medzi partizánmi a Nemcami. Počas bojov padlo 42 partizánov, ktorí sú pochovaní na cintoríne v Kosoríne. Obec bola až do 1. apríla 1945 využívaná a kontrolovaná Nemcami. 1. apríla 1945 o 5,00 hod. sovietsky a francúzsky vojaci nastupovali od Hronskej Dúbravy cez Lutilu a mali namierené na Handlovú a Prievidzu. Boje o dolinu trvali 3 dni. V bojoch o oslobodenie dediny padlo 27 sovietskych vojakov, ktorí boli pochovaní na cintoríne v Kosoríne a po vojne boli ich telesné pozostatky prevezené do Zvolena na vojenský cintorín.

" Členovia a sympatizanti strany Hlas - sociálna demokracia z okresu Žiar nad Hronom sme si ich pamiatku uctili prácou. V okolí pomníka padlým v II.svetovej vojne v Kosoríne sme vyhrabali suchú trávu a lístie, zo záhonov vytrhali burinu a okopali pôdu okolo kvetov, okolo kríkov uložili fóliu a nasypali drvenú kôru a vyčistili sme aj samotný pamätník. Pomôcť nám prišla aj starostka susednej Janovej Lehoty pani Božena Kováčová. Ďakujem všetkým, ktorí si v sobotu našli čas a venovali ho dobrej veci " zdôraznil  Andrej Šeševička, koordinátor strany v okrese Žiar nad Hronom.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.