Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Očkujme tam, kde to najviac pomôže. Kraj prišiel s projektom mobilných očkovacích jednotiek

Dátum: 07.04.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 502
Očkujme tam, kde to najviac pomôže. Kraj prišiel s projektom mobilných očkovacích jednotiek

.

Banskobystrický samosprávny kraj zareagoval na nepriaznivé štatistiky o nízkom počte zaočkovaných seniorov z najohrozenejších skupín proti ochoreniu COVID-19. Na dnešnom tlačovom brífingu predstavil projekt mobilného očkovania, vrátane call centra, ktoré má najstarších aktívne obvolávať. Novému ministrovi zdravotníctva adresovali zástupcovia župy, miest a obcí výzvu so siedmimi podnetmi.

 

Projekt mobilných očkovacích jednotiek, ktoré by chodili priamo do obcí a očkovali tých, ktorí sa nevedia dostať do očkovacích centier, predstavili na dnešnom tlačovom brífingu zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja. Župa tak zareagovala na hrozivé štatistiky, podľa ktorých je na Slovensku dnes zaočkovaných len 32% ľudí vo veku nad 80 rokov. Priemer Európskej únie je pritom 60%.

Každým dňom nečinnosti ministerstva zdravotníctva prichádzajú o život ľudia, ktorých vieme zachrániť a máme prostriedky na ich záchranu. Pomalé tempo očkovania seniorov od druhej polovice februára už spôsobilo, alebo ešte spôsobí, 40 úmrtí seniorov, ktorým dnes už nedokážeme zabrániť. V budúcnosti sa podľa štatistických odhadov infikuje ešte asi 890 seniorov, z čoho sme mohli zabrániť polovici. To spôsobí ďalších 62 nadmerných úmrtí. Týmto sa dá zabrániť urýchleným očkovaním najohrozenejšej vekovej skupiny nad 80 rokov,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter, opierajúc sa o dáta analytikov z iniciatívy Veda pomáha COVID-19.

Vicežupan tiež prečítal vyhlásenie matematika Richarda Kollára a ekonóma Martina Šustera zo spomínanej iniciatívy, v ktorom sa okrem iného uvádza: „Celkovo je na Slovensku nezaočkovaných ešte asi 125-tisíc ľudí nad 80 rokov. Na ich zaočkovanie by mali stačiť dve týždňové dodávky vakcín Pfizer/BioNTech. Rýchlejšie očkovanie seniorov znamená menej hospitalizovaných, menej pacientov vyžadujúcich umelú pľúcnu ventiláciu, rýchlejšie umožnenie elektívnych operácií a vo všeobecnosti lepšie zdravotníctvo pre všetkých.“ 

 

Očkovací autobus a aktívne call centrum

Východisko, ako tieto nepriaznivé štatistiky zvrátiť a zabrániť zbytočným úmrtiam, vidí Banskobystrický samosprávny kraj v zriadení mobilných očkovacích jednotiek a aktívneho call centra, ktoré by na základe údajov od mobilných operátorov oslovovalo cielene ľudí vo veku nad 70 rokov.

Priamo do obcí by za nimi mohol chodiť očkovací autobus, v ktorom by bolo celé zázemie pre jeden či viac očkovacích tímov i uskladnenie vakcín. K tým, ktorí sú úplne imobilní, by mohol tím prísť až priamo domov. Partnerom kraja pre technické zabezpečenie autobusov je humanitárna organizácia Adra, ktorá má skúsenosti napríklad aj s mobilným testovaním či zriaďovaním kontajnerových MOM.

Nemôžeme ďalej čakať na nečinnosť ministerstva. Preto sme v BBSK pripravení nasadiť mobilný očkovací tím, ktorí bude chodiť do obcí a domácností za tými, ktorí sa nemôžu dostať k vakcíne. Začíname cez call centrum cielene obvolávať ľudí v skupine 70+ a evidovať ich do nášho náhradníckeho systému nahradnici.sk. K tým, ktorí sa nevedia do očkovacieho centra dostať, vyšleme mobilnú očkovaciu jednotku,“ vysvetlil Ondrej Lunter.

Zároveň zdôraznil, že na úspech celého projektu je nevyhnutná súčinnosť ministerstva - to musí dať kraju povolenie i dostatok vhodných vakcín. „Podľa našich výpočtov je pre celé Slovensko potrebných asi 60 mobilných očkovacích jednotiek, z ktorých každá denne zaočkuje 100 obyvateľov vo veku 70+ rokov - do konca júna tak môžeme mať zaočkovanosť vo vekovej skupine 70+ na úrovni 70%. Bez pomoci ministerstva, ktoré jasne stanoví podmienky i financovanie, je však naša aktivita len kvapkou v mori – musí existovať systém, do ktorého sa v prípade záujmu budú môcť prihlásiť všetci oprávnení záujemcovia,“ doplnil Ondrej Lunter.

Podporu projektu priamo na brífingu vyjadrili aj zástupcovia poslaneckého zboru zastupiteľstva BBSK, Národnej rady a starostovia a primátori Božena Kováčová, Andrea Baníková, Alexandra Pivková, Tomáš Abel a Mikuláš Pál. Tí dostupnosť vakcín citlivo vnímajú aj cez podnety priamo od obyvateľov ich obcí.

 

Výzva novému ministrovi

 

Okrem aktívnych krokov na úrovni kraja sa vedenie BBSK rozhodlo adresovať novému ministrovi zdravotníctva aj sedem podnetov, vďaka ktorým sa dostupnosť vakcíny v kritických skupinách môže dramaticky zvýšiť:

 

 1. Systematická podpora vzniku mobilných očkovacích tímov. Na Slovensku máme zaočkovaných iba 32% ľudí vo veku 80+ (EÚ priemer je 60%), zaočkovaných 70+ je tiež menej ako priemer EÚ. Každý týždeň amatérskej improvizácie nás stojí ľudské životy. (Na Slovensku potrebujeme 60 mobilných očkovacích jednotiek, z ktorých každá denne zaočkuje 100 obyvateľov vo veku 70+ rokov - do konca júna môžeme mať zaočkovanosť vo vekovej skupine 70+ na úrovni 70%)

2. Zriadenie call centra na aktívne navolávanie 70+. V spolupráci s mobilnými operátormi je nutné začať aktívne oslovovať obyvateľov zraniteľných skupín obyvateľstva, registrovať ich do čakárne a pre imobilných zabezpečovať očkovanie v spolupráci s mobilnými očkovacími jednotkami. 

3. Zaplátanie dier v registrácii na očkovanie. Z 89 očkovacích centier má len 40 vytvorený transparentný a dosledovateľný systém registrácie. 5% očkovaných sa stále registruje mimo NCZI. Veľké množstvo ľudí sa naďalej dostáva k vakcíne mimo vyhlášky a mimo poradia. Vakcíny tak chýbajú tým, ktorí to potrebujú. Náhradnícky systém BBSK nahradnici.sk je okamžite nasaditeľný na všetky očkovacie centrá. Celoplošné vyriešenie problému vyžaduje pokyn a koordináciu ministerstva zdravotníctva. 

4. Zverejnenie detailných dát o zaočkovanosti skupín obyvateľstva podľa veku a miesta bydliska. Každej samospráve záleží na svojich obyvateľoch. Ak chceme spoločnými silami efektívne oslovovať tých, ktorí potrebujú očkovanie, nesmieme byť slepí. Potrebujeme detailné dáta, ktoré dnes NZCI má. Je škandálne, a pravdepodobne aj európsky unikátne, že podrobné dáta nie sú k dispozícii každému.

5. Kým očkujeme, pandémia stále pretrváva. Na úrovní obcí potrebujeme vedieť, kde máme problém, kde máme prijímať lokálne opatrenia, kde máme zvýšiť úsilie pri kontrole a práci s verejnosťou. Potrebujeme detailné dáta o testovaní na úrovni obcí. 

6. Dajme očkovaniu jasný systém. Začnime seriózne rokovania - ale nie také, aké sme mali my minulý týždeň, ale seriózne zo strany MiZ a na najvyššej úrovni - o tom, či nepresunúť očkovaciu politiku na úroveň krajov. Centrálne orgány zlyhali: zlyhalo MiZ, zlyhalo NCZI, zlyhali na úrovni stratégie, ktorá sa menila každý druhý týždeň, zlyhávajú na úrovni implementácie. Nikto nevie vylúčiť, či nebudeme musieť očkovať proti COVID-u opakovane. Zatiaľ čo doteraz MiZ a NCZI produkovali opakovaný chaos, obce a mestá prakticky zo dňa na deň zvládli testovanie, a po nich kraje ukázali, že dokážu v priebehu týždňov iniciatívne organizovane konať v očkovaní. Poďme vážne hovoriť o tom, či nevybaviť kraje zodpovednosťou a zdrojmi, a my to zvládneme. 

7. Poďme hovoriť pravdu. Navrhujeme zvážiť novému ministrovi zdravotníctva, aby zriadil pravidelný permanentný očkovací operačný štáb, za jeho osobnej účasti a účasti krajov, kde si budeme navzájom hovoriť pravdu. Zmätky, ktoré pretrvávajú dlhé týždne zo strany MiZ a NCZI, sú neuveriteľné a často nepredstaviteľné. Veríme, že nový minister bude mať zmysel pre poriadok a fungujúcu organizáciu. Na to si musíme hovoriť pravdu.

Redakciu ATV informovala  Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.