Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

BBSK spúšťa vlastný systém náhradníkov na očkovanie proti COVID-19

Dátum: 11.03.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 562
BBSK spúšťa vlastný systém náhradníkov na očkovanie proti COVID-19

.

Zaregistrovať sa ako náhradník na očkovanie v očkovacích centrách Banskobystrického samosprávneho kraja je od dnes možné na portáli nahradnici.sk. Banskobystrická župa tak dala obyvateľom kraja možnosť dostať sa do poradovníka na očkovanie ako alternatívu k „súťaži“ o voľné termíny na stránke ministerstva.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prišiel s vlastným systémom náhradníkov pre očkovanie vo svojich očkovacích centrách. Od dnešného dňa sa záujemcovia môžu registrovať na stránke nahradnici.sk a v prípade uvoľnenia kapacít v očkovacom centre ich bude kontaktovať krajské call centrum s ponukou termínu.

Vieme, že ľudia v kraji majú o očkovanie záujem. Prihlasovanie je však dnes traumatizujúca skúsenosť. Okrem nedôstojného systému prihlasovania na riadny termín dnes neexistuje transparentný systém na registráciu náhradníkov. Rozhodli sme sa preto prísť s vlastným systémom, v ktorom sa môžu záujemcovia o očkovanie v tejto chvíli registrovať ako náhradníci. Ak sa im aj nepodarí prihlásiť sa na riadny termín na stránke ministerstva zdravotníctva, stále budú mať šancu pri uvoľnení kapacít dostať sa na očkovanie,“ povedal na dnešnom tlačovom brífingu podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Systém je užívateľský veľmi jednoduchý a po zaregistrovaní umožní prihlásiť do systému viacerých ľudí. Jeden člen rodiny tak dokáže s registráciou pomôcť aj príbuzným, ktorí nie sú dostatočne technicky zdatní alebo nemajú pripojenie na internet.

Registrácia umožňuje ďalej pracovať s databázou náhradníkov nám, aj samotným užívateľom. Ak sa vám napríklad podarilo dostať na očkovanie, môžete svoju registráciu stiahnuť, uvoľniť tak miesto inému náhradníkovi a zrýchliť administratívny proces,“ vysvetlil Ondrej Lunter.

Po úspešnom zápise do listiny čakateľov na očkovanie tak ľuďom stačí len čakať na telefonát z call centra, ktoré rovnako zriadil Banskobystrický samosprávny kraj. Ten sa uskutoční v prípade, že sa na termín nedostavia všetci prihlásení uchádzači, ktorí sa zaregistrovali cez stránku ministerstva zdravotníctva. Stránka nahradnici.sk v tejto chvíli umožňuje registráciu len ľuďom z kraja, na očkovanie je totiž potrebné pri uvoľnení kapacít prísť pomerne rýchlo.

Zväčša je to do dvoch hodín od telefonátu a potvrdenia účasti. V kraji zatiaľ fungujú štyri očkovacie centrá – v Banskej Bystrici, vo Zvolene, Brezne a Lučenci. V krátkom čase pribudnú aj centrá v Rimavskej Sobote, Žiari nad Hronom, Veľkom Krtíši a v Revúcej, takže by to pre záujemcov nemal byť problém,“ doplnil Ondrej Lunter.

Systém je nastavený tak, že záujemcov do poradia pridáva v súlade s aktuálne platnou štátnou očkovacou stratégiou. Nehrozí teda, že by seniorov či ľudí s ťažkými diagnózami niekto medzi náhradníkmi predbehol.

Hlavné kritérium je vek a pridružené diagnózy, ktoré sú podľa odborníkov najrizikovejším faktorom pre ťažký až fatálny priebeh ochorenia. Ak sa dnes pre očkovanie rozhodne napríklad 80 ročný dôchodca, náš systém ho automaticky uprednostní pred 60 ročným záujemcom. Kľúčové je totiž najprv zaočkovať tých najohrozenejších a odľahčiť nemocnice,“ vysvetlil Ondrej Lunter.

Banskobystrický samosprávny kraj systém ponúkne aj ostatným krajom a v prípade záujmu je pripravený svoj systém ponúknuť aj ministerstvu zdravotníctva – výrazným spôsobom totiž dokáže zmierniť administratívnu záťaž, kladenú na vytváranie poradovníkov pre očkovanie. 

V tejto chvíli bude systém slúžiť očkovacím centrám zriadeným krajom. Postupne chceme osloviť do zapojenia všetky vakcinačné centrá na území kraja, vrátane nemocníc. Samozrejme, budeme veľmi radi, ak o systém prejavia záujem naši partneri z ostatných krajov, prípadne samotné ministerstvo zdravotníctva," uzavrel Ondrej Lunter.

Informácie redakcii poskytla Lenka Štepáneková vedúca oddelenia komunikácie BBSK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.