Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Po meste alebo k moru? Ktorá navigácia v mobile je najspoľahlivejšia?

Dátum: 29.11.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 840
Po meste alebo k moru? Ktorá navigácia v mobile je najspoľahlivejšia?

Chystáte sa na dlhšiu cestu autom a nepoznáte presnú trasu? Vybavte sa spoľahlivou navigáciou, ktorú jednoducho stiahnete do svojho mobilu.

Väčšina z nich je dostupná vo verzii pre iPhone aj mobily s operačným systémom Android. Čo vám ponúkajú a čím sa od seba odlišujú?

 

Navigácia v mobile

Nech už sa chystáte k príbuzným v Košiciach alebo na dovolenku do Chorvátska, spoľahlivá navigácia vám ušetrí mnoho starostí. Jediné, čo potrebujete, je váš smartphone a v niektorých prípadoch aj pripojenie na internet. Ktoré aplikácie vás pohodlne a bez nehôd dovedú do cieľa?

 

Online vs. offline

Aplikácie s mapami môžeme jednoducho rozdeliť do dvoch základných skupín podľa toho, či k svojej funkčnosti vyžadujú pripojenie na internet alebo nie. Zatiaľ čo offline aplikácie máte uložené priamo v pamäti telefónu a pri ich používaní v zahraničí nečerpáte dáta, online navigácia bude vždy omnoho aktuálnejšia a ľahšie sa vďaka nej vyhnete kolónam alebo vás upozorní na obchádzku. Poďme sa pozrieť na 4 najznámejšie mobilné aplikácie dostupné pre iPhone aj mobily s Androidom.

 

Google Maps – najaktuálnejšie informácie viete ako prví

Najrozšírenejšia mapová aplikácie je zadarmo k dispozícii ako pre Android, tak pre iOS. Poskytuje vám aktuálne informácie o doprave, uzáverách, obchádzkachvaruje vás pred hroziacou kolónou. Google Maps vám ponúknu hneď niekoľko možných trás, z ktorých si môžete vybrať napríklad tú najrýchlejšiu, alebo tú viac ekonomickú. Pridať môžete samozrejme tiež prejazdné miesta. Pri spustení navigácie získate predstavu o predpokladanej dobe jazdy a čase príjazdu. Drobnou nevýhodou je, že vám aplikácia neukazuje rýchlostné limity a neupozorňuje vás na rýchlostné radary. Fungovať zvládne aj offline režime, ktorý je ale podstatne obmedzenejší.

 

Waze – ideálny do mesta

Aplikácia, ktorá funguje výlučne online, sa na Slovensku teší pomerne veľkej popularite, od čoho sa odvíja aj jej kvalita. Informácie, ktoré vám Waze predáva, sú totiž z veľkej miery dodávané priamo od používateľov aplikácie – čím väčšia komunita používateľov, tým aktuálnejšie informácie o doprave vám Waze poskytne. Skvelo sa hodí predovšetkým pri jazdách mestom, keďže vás dokáže spoľahlivo previesť bočnými uličkami a vyhnúť sa tak dopravnej zápche. Na rozdiel od Google Maps vás tiež upozorní na rýchlostné limity, úsekové merania, policajné hliadky alebo výmoli.

 

TomTom – na dovolenku bez obáv

TomTom prišiel na trh s aplikáciou, s ktorou pre vás bude cesta k moru doslova hračka. Aj keď ide o platenú aplikáciu, výmenou za ročný alebo mesačný poplatok získate plne funkčnú offline navigáciu. Oceníte ju najmä v krajinách, kde by vás pripojenie na internet vyšlo draho alebo je nestabilné či celkom nedostupné. TomTom umožňuje stiahnuť si do mobilu mapu konkrétneho štátu alebo dokonca určitej časti a ušetriť tak miesto v pamäti mobilu.

 

Mapy.cz – Česko pozná ako svoje topánky

Zmieniť musíme tiež rýdzo českú aplikáciu, ktorá sa snaží držať krok s tými svetovými. A nutné povedať, že má čo ponúknuť. Rovnako ako v prípade Google Maps si aj v aplikácii Mapy.cz môžete zvoliť štart a cieľové miesto, do ktorého potrebujete navigovať. Problém nepredstavuje ani pridanie viacerých prejazdných bodov. S čím si ale Mapy.cz neporadia, je aktuálna dopravná situácia – bohužiaľ sa nedozviete, že pred vami došlo k nehode, ktorá cestu uzavrela, a mali by ste preto zvoliť obchádzku. Na druhej strane sa na Mapy.cz môžete spoľahnúť v tom, že vás dovedie až na konkrétnu adresu, a to pokojne v zapadnutom lese ďaleko od civilizácie. Pridanou hodnotou sú tiež turistické mapy, podľa ktorých si jednoducho naplánujete peší výlet alebo výlet na bicykloch či kolieskových korčuliach. Po stiahnutí fungujú plnohodnotne aj v offline režime.

 

Vymeňte svoju dosluhujúcu navigáciu za mapovú aplikáciu, ktorú si jednoducho stiahnete do svojho mobilu. Ak uvažujete o aplikácii, ktorá funguje offline, budete potrebovať mobilný telefón s dostatočnou kapacitou pamäti.

 

Zdroj obrázku: {STEKLO} / Shutterstock.com

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.