Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Využívajte čo najviac úžitkovej vody a ušetrite

Dátum: 23.10.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 534
Využívajte čo najviac úžitkovej vody a ušetrite

Pitná voda je čoraz vzácnejšia komodita, a preto by sme ňou nemali plytvať.

Úžitková voda sa využíva najčastejšie v záhrade, pričom na jej zachytávanie sa používajú nádrže na dažďovú vodu. Za určitých okolností poslúžia aj septiky.

Zavlažovanie záhrady

Využívanie dažďovej vody sa týka predovšetkým rodinných domov, záhrad či chalúp, keďže tu je možnosť zachytávať ich a využívať vo väčšom množstve. Ak v lokalite nie je kanalizácia, na splašky sa často využíva septik. Ide o dvoj- alebo trojkomorové nádrže, v ktorých sa splašková voda prečisťuje a kal sa usadzuje na dne nádrže. Prečistená voda sa dá vypúšťať do povrchových alebo podzemných vôd, je teda vhodná aj na polievanie.

Dažďová voda sa dá zachytávať aj do sudov, nadzemných nádrží alebo nevyužívanej žumpy (ak už máte zavedenú kanalizáciu). V záhrada by sa ani iná ako úžitková voda, teda dažďová alebo studňová, využívať nemala. Spotreba vody na zavlažovanie počas leta je skutočne veľká, takže využívať studňu alebo špeciálne nádrže na vodu je ekonomickejšie, ale najmä ekologickejšie. Úprava pitnej vody je pomerne náročný proces a nemalo by sa ňou plytvať.

Úžitková voda v domácnosti     

Využívanie pitnej vody v domácnosti na splachovanie či pranie je bohužiaľ stále bežný jav. Úžitková voda sa pritom dá využiť aj na tieto účely. Podzemná voda na Slovenku je na mnohých miestach vysoko kvalitná a dá sa používať aj v domácnosti. Na pitie či umývanie riadu je určená pitná voda z vodovodu, ale sprchovanie sa dá zvládnuť aj tou úžitkovou.

Dostať vodu zo studne alebo dažďovú vodu do domu je samozrejme technicky aj finančne náročné, pretože si to vyžaduje rozvod vody. Riešenie je preto vhodné skôr pre domy, ktorých výstavba sa ešte iba plánuje. Čím viac úžitkovej vedy budete využívať, tým viac peňazí aj pitnej vody ušetríte.    

Zdroj obrázka:AjayTvm/Shutterstock.com

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.