Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

História kaštieľa v Žiari nad Hronom ožíva

VIDEO
Dátum: 19.07.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 1682
História kaštieľa v Žiari nad Hronom ožíva

Kaštieľ si môžete pozrieť aj vy už v sobotu na akcii Víno v Parku.

Takto vyzerá novozriadená expozícia v kaštieli - Biskupská sieň, Izba Š. Moysesa a Expozícia archeológie a etnografie nášho mesta. V sobotu 18. júla sa tu bude konať prvá komentovaná prehliadka v rámci akcie Víno v parku. Odborný výklad histórie si vypočujete od kastelána Petra Mosného.

Viac:

Kaštieľ v Žiari nad Hronom opäť otvára svoje brány verejnosti. Tentokrát ako miesto atraktívne z hľadiska cestovného ruchu. Vďaka projektu, ktorý podporil aj Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry BBSK cez oblastnú organizáciu cestovného ruchu Región Gron, tu vznikla pamätná izba prvého predsedu Matice slovenskej a banskobystrického biskupa Štefana Moysesa. Kaštieľ v minulosti nebol len sídlom biskupov. O jeho funkciách a premenách v čase sa návštevníci dozvedia vďaka novému produktu krajskej cestovnej kancelárie - komentovanej prehliadke „Po stopách biskupov“.

 

Mesto Žiar nad Hronom kúpilo objekt renesančno-barokového kaštieľa v roku 2018 so zámerom vytvoriť z neho dôstojné centrum mesta a súčasne turisticky atraktívne centrum regiónu Gron. V spojení s unikátnym Parkom Štefana Moysesa poskytne širšie možnosti pre trávenie voľného času obyvateľov mesta a zároveň zvýši potenciál pre návštevu turistov zo širokého okolia, napríklad aj tých, ktorí prišli za poznaním na Pohronskú hradnú cestu.

 

Vo februári 2020 začalo mesto s realizáciou projektu „Expozície v biskupskom kaštieli v Žiari nad Hronom“, ktorý je jednou z fáz obnovy a rekonštrukcie objektu. Rozvojový zámer bol zrealizovaný vďaka finančnej podpore Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja, n.o. (RA BBSK) a oblastnej organizácie cestovného ruchu Región GRON vo výške 17 458 eur. Cieľom projektu je integrácia Pamätnej izby Štefana Moysesa, Galérie Jula Považana a Archeologicko-etnografickej expozície do priestorov kaštieľa. Zdroje boli použité aj na vybavenie vybraných expozícií vrátane Biskupskej siene replikami historického nábytku. Vďaka rozvojovému zámeru sa dnes kaštieľ otvára verejnosti a turistom. Lákadlom expozície je „Pamätná izba Štefana Moysesa“ zriadená na počesť Dr. Štefana Moysesa, ktorá predstavuje jeho život vďaka zbierke osobných vecí, literárneho diela, korešpondencie a prínosu pre národné obrodenie Slovákov. Expozícia bola presťahovaná z provizórnych priestorov Mestského kultúrneho centra, kde bola dlhodobo uložená.

 

Primátor mesta Žiar nad Hronom Peter Antal vnímal, že by tento historický aj architektonický skvost mal byť v správe mesta. Za prvý úspech považoval, že mesto nadobudlo krásny park v tesnej blízkosti kaštieľa. Ten dnes plní významnú funkciu rekreačnej zóny v meste. Keď prišla možnosť nadobudnúť kaštieľ do vlastníctva, mesto sa jej chopilo. Ako uviedol: „ Je to veľký záväzok, ktorý vyžaduje veľa úsilia aj peňazí. Ale veríme, že postupnými krokmi z kaštieľa vytvoríme miesto, ktoré bude poskytovať priestor na kultúrne a komunitné vyžitie a bude atraktívnymi miestom aj z hľadiska rozvoja turizmu.“

 

Objekt kaštieľa má významnú spoločenskú hodnotu nielen pre samotné mesto. Je zaujímavé sledovať premeny tejto dominanty Žiaru nad Hronom v čase a využiť ju pre budovanie produktu pre návštevníkov kraja,“ povedala Zuzana Jóbová, marketingová manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus. Okolo roku 1631 dal kaštieľ postaviť arcibiskup Peter Pázmáň. V minulosti slúžil ako letné sídlo ostrihomských arcibiskupov a v rokoch 1763 – 1942 ako sídlo biskupov Banskobystrickej diecézy. Prvým bol biskup banskobystrickej diecézy, gróf František Berchtold z Ungerschutzu, ktorý sa zaslúžil o prestavbu a úpravy kaštieľa, aby lepšie vyhovoval dobovým požiadavkám reprezentačného sídla biskupa. Najvýznamnejším biskupom, ktorý žil a pôsobil v kaštieli, bol prvý predseda Matice slovenskej, Dr. Štefan Moyses. Kaštieľ sa práve vďaka pôsobeniu a činnosti Moysesa stal na istý čas dôležitým centrom národno-oslobodzovacieho hnutia Slovákov. Od polovice 20. storočia kaštieľ poskytoval priestory takmer 60 rokov študentom obchodnej akadémie a dostal sa do súkromného vlastníctva, kým ho nekúpilo mesto Žiar nad Hronom. „Práve tieto stopy tvoria dnes základ pre veľmi atraktívnu komentovanú prehliadku kaštieľa a súvisiaceho okolia.“, dodala Zuzana Jóbová. Prehliadkou sprevádza historik, kastelán Peter Mosný, ktorý je s kaštieľom úzko spätý a pozná každý príbeh, ktorý sa tu udial.

 

Na pilotnej komentovanej prehliadke biskupského kaštieľa v Žiari nad Hronom sa zúčastnil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter, ktorý počas jeho návštevy uviedol: Kraj prostredníctvom svojich oblastných organizácií cestovného ruchu dlhodobo podporuje projekty, ktoré súvisia s využitím jeho kultúrneho, prírodného a historického dedičstva. Medzi také patrí jednoznačne aj kaštieľ v Žiari nad Hronom. Vnímal som stav tohto objektu už dlhšie a dnes vidím, že sa tu aj vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja spravil kus dobrej práce. Verím, že obnovené priestory tohto kaštieľa, ale aj neďaleká hrobka biskupov, budú lákadlom pre návštevníkov mesta, regiónu aj kraja.“

 

Žofia Buganová, riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Gron uviedla, že „kaštieľ v Žiari nad Hronom je aj významnou súčasťou zážitkového tematického projektu Pohronská hradná cesta, ktorý už viac ako rok teší svojich priaznivcov ako zážitková turistická trasa Banskobystrického kraja. V rámci projektu je plánované sprístupnenie kaštieľa počas komentovaných prehliadok zo série ZAŽI HRADY INAK!, ktoré budú v priebehu najbližších dní súčasťou ponuky zážitkov krajskej cestovnej kancelárie na webe www.zahoramizadolami.sk.“

 

Vzhľadom na veľkorysé priestory sa v kaštieli nachádza aj archeologicko – etnografická expozícia, ktorá predstavuje rozsiahly súbor archeologických nálezov z územia Žiaru nad Hronom, Hradu Šášov a okolia, ktoré dokazujú prítomnosť kontinuálneho osídlenia na území mesta od pravekých civilizácií. Súčasťou expozície je aj bohatá zbierka etnografických artefaktov, dokumentujúcich spôsob života predkov vo Svätom Kríži a regióne.

 

V kaštieli bude sídliť aj Galéria Jula Považana (1926 – 2011), ktorý sa narodil a je pochovaný v Žiari nad Hronom. Bol jedným z vrcholných predstaviteľov insitného maliarstva v Európe. Súčasťou jeho tvorby sú časté motívy zo života vo Svätom Kríži, ako sa kedysi volalo mesto Žiar nad Hronom. Galéria predstavuje rozsiahlu zbierku jeho obrazov a ponúka príležitosť vyžitia pre milovníkov výtvarného umenia. Spolu s Biskupskou sálou a so sprístupnenou kaplnkou kaštieľa budú tieto tri expozície tvoriť zaujímavú a atraktívnu ponuku pre návštevníkov regiónu Stredného Pohronia. Aktuálne sa pripravuje jej premiestnenie do kaštieľa zo súčasného sídla v mestskom kultúrnom centre.

 

Ešte viac informácií bude vo vysielaní ATV v utorok 21.júla.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.